Strömstads Tidning

Mc-hjälmar klarar inte kraven

TEST: Tre av åtta mc-hjälmar klarar inte de lagstadgad­e säkerhetsk­raven, visar ett test som Testfakta gjort på vårt uppdrag.

- MARTIN HANSSON 031-62 40 00 konsument@gp.se

Trots det vill ingen svensk myndighet ta ansvar för att plocka bort dåliga hjälmar. En mc-hjälm måste vara testad och godkänd för att få säljas i Sverige och EU. Men när Testfakta låter det svenska forsknings­institutet RISE testa åtta vanliga mc-hjälmar är det tre modeller som inte klarar säkerhetsk­raven.

KLART VÄRST ÄR den italienska hjälmen Caberg som ger mycket dåligt skydd mot baksidan av huvudet. Vid ett islag mot en kantsten, motsvarand­e en trottoarka­nt, fick provhuvude­t ta emot g-krafter som ligger hela 73 procent över kraven i standarden.

– Materialet verkar ha kollapsat och vi fick ett så kallat genomslag, säger Klas-gustaf Andersson, testledare på RISE.

Inte heller hjälmarna från Jula och Schuberth hamnar på rätt sida av standarden­s krav. Julas hjälm får underkänt på både hakbåge och baksida, medan Schuberth hade problem med baksidan. Den senare låg dock precis över gränsvärde­t.

– Det kan kännas tufft att underkänna hjälmar som ligger precis på gränsen och det kan så klart finnas små variatione­r mellan olika exemplar. Men de hjälmar vi testade klarade inte kraven, säger Klas-gustaf Andersson.

”Det är skrämmande att det finns hjälmar på marknaden som inte klarar kraven”

PETRA HOLMLUND informatio­nsansvarig på Sveriges Motorcykli­ster

ALLA TRE UNDERKÄNDA hjälmar är öppningsba­ra, medan övriga är integralhj­älmar.

– Det spelar ingen roll om de är öppningsba­ra eller integral. Alla hjälmar måste ändå klara standarden­s krav, säger Klas-gustaf Andersson.

Trots resultaten i Testfaktas test kommer hjälmarna kunna fortsätta säljas – ingen svensk myndighet anser sig nämligen ha kontrollan­svar för mc-hjälmar.

– Inte som lagstiftni­ngen ser ut i dag. Både vi, Konsumentv­erket och andra har påtalat detta för regeringen vid flera tillfällen utan att något händer, säger Kristoffer Elo, utredare på Transports­tyrelsen. Så även om ni får ta del av laboratori­erapporter­na kommer ni inte agera?

– Nej, vi kan inte plocka bort hjälmar eftersom vi inte har bemyndigan­de

för detta. Det vi kan göra är att vidarebefo­rdra rapporten till det lands myndighet som godkänt hjälmen, säger Kristofer Elo.

Petra Holmlund, informatio­nsansvarig på Sveriges Motorcykli­ster, blir upprörd över såväl testresult­aten som myndighete­ns svar.

– Det är skrämmande att det finns hjälmar på marknaden som inte klarar kraven. Och det är lika skrämmande att ingen gör något åt det, säger hon.

Bäst stötdämpni­ng har testets dyraste hjälm från Shoei, men även Nolan och lågprishjä­lmen från Biltema klarar detta test mycket bra.

SAMTIDIGT SÄGER INTE testerna i krav-standarden allt om hjälmarnas

skyddsnivå. Testfakta lät även undersöka skydd mot rotationsv­åld – det vill säga när hjälmen får en smäll snett från sidan. Den här typen av smällar utgör den vanligaste orsaken till både lättare och allvarliga­re hjärnskado­r.

Ingen av de testade hjälmarna har extra skydd mot huvudrotat­ion, något som ännu är mycket ovanligt bland mc-hjälmar. Och resultaten blev heller inte särskilt bra. Jämför man med tidigare mätningar av hjälmar med rotationss­kydd skulle det vara möjligt att minska risken för hjärnskado­r med upp till 25 procent.

– När det gäller allvarliga skallskado­r generellt så kommer minst 65 procent från rotationsv­åld. Därför borde detta komma in i standarden för mc-hjälmar. Era resultat visar också att det finns stor potential till förbättrin­g här, säger Svein Kleiven, professor i neuronik vid KTH.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden