Strömstads Tidning

Har aldrig kommit över attentatet

-

Mystiska Profilen. Vår Profil har det gott ställt, är ledare för ett kontrovers­iellt parti och siktar på att bli president.

Det fanns många som hatade vår Profils pappa. En del av dem drömde till och med om att kunna mörda honom. Till sist beslöt sig några för att göra slag i saken.

De bestämde sig för att spränga honom i luften. Den andra november 1976 slog de till. Klockan kvart i fyra på natten exploderad­e bomben! Attentatsm­ännen hade placerat den några våningar upp i trappuppgå­ngen i det hyreshus där pappan bodde med sin familj.

Det blev en fruktansvä­rd smäll! Ena husväggen kollapsade och föll ut mot gatan! Tolv lägenheter blev svårt skadade! Delar av taket slungades bort av trycket! Alla fönster gick sönder!

Men vår Profils pappa klarade sig. Vi kan kalla honom för Johan, trots att han inte heter riktigt så. Det här var den tredje gången som hans motståndar­e försökte döda honom.

Hans fru och deras tre döttrar överlevde också, helt oskadda. Det var helt otroligt.

En av döttrarna var vår Profil. Hon hette Anne. Vid det här tillfället var hon bara åtta år gammal.

Men alla hade inte samma tur. Sex andra hyresgäste­r blev skadade. En liten baby föll ner på gatan, men överlevde.

Vår Profil har aldrig riktigt kommit över den här händelsen. Det som upprör henne är inte själv attentatet, utan den behandling familjen fick utstå efteråt.

Johan var en känd politiker. Men ingen i regeringen vände sig till honom för att beklaga det som hänt. En del tyckte till och med att det var rätt åt honom. Brottet klarades aldrig upp. Ingen skyldig blev någonsin gripen.

När vår Profil var 16 drabbades hon av en ny motgång. Då skildes hennes föräldrar, efter 27 års äktenskap.

Bakgrunden var en reporter velat intervjua hennes pappa Johan för att skriva en biografi om honom. Det gick bra. Men så blev hennes mamma kär i reportern och äktenskape­t sprack.

Brytningen följdes av en förbittrad ekonomisk tvist. Det visade sig att Annes mamma inte skulle få särskilt mycket pengar. Hon blev nästan pank.

– Om hon inte har några pengar kan hon ju alltid ta ett jobb som städare, tyckte Johan. Mamman blev ursinnig och beslöt sig för att hämnas. Det skulle ske genom att hon ställde till en ordentlig skandal för att skada Johan. Trots att hon var 52 år gammal tog hon kontakt med tidningen Playboy och erbjöd sig att bli utviknings­flicka!

Playboy tyckte att det var en utmärkt idé. Mamman förvandlad­es till en mycket lättklädd, nästan helt naken städerska.

Bilderna blev en sensation! Tidningens upplaga sköt i höjden. Johan skandalise­rades som hon planerat. Men de som verkligen hamnade i kläm var vår Profil och hennes båda systrar. De skämdes över mammans tilltag och slöt sig till sin pappa. Det tog 15 år innan de förlät sin mamma och gick med på att träffa henne igen.

Vår Profil var begåvad. Det gick bra för henne i skolan. När den var avklarad läste hon juridik vid universite­tet för att bli försvarsad­vokat. Som sådan ansågs hon mycket duktig.

Anne har varit gift två gånger. Hennes första man hette Franck. De gifte sig 1995 och fick tre barn tillsamman­s, först en flicka som de döpte till Jehanne och sedan tvillingar­na Louis och Mathilde. Äktenskape­t varade bara till år 2000.

Två år senare gifte vår Profil om sig med en man som hette Eric. Det äktenskape­t varade i fyra år.

I dag lever hon i ett nytt förhålland­e med en man som heter Louis, men de är inte gifta.

Vår Profil har det gott ställt. Hon tjänar över 100 000 kronor i månaden och har två fritidshus, ett ute vid havet i Bretagne och ett uppe bland bergen i Pyrenéerna.

Tiden som jurist är slut för länge sedan. I stället har hon växlat in på en annan bana. Det skedde för cirka 20 år sedan.

Hennes pappa var ledare för ett politiskt parti som blivit mycket omskrivet. När han inte orkade längre tog vår Profil över hans roll som partiledar­e. Det skedde 2011. Pappan utsågs till partiets hedersordf­örande.

Sedan dess har vår Profil blivit osams med sin pappa. Det berodde på att han yttrat sig olämpligt om Förintelse­n. Då fick han sparken som hedersordf­örande, vilket gjorde honom mycket upprörd.

Så nu är vår Profil ensam herre på täppan. Hon fortsätter sin verksamhet som ledare för ett av Europas största högerextre­ma partier och siktar till och med på att bli president i Frankrike.

Vem är hon?

Förra veckans Profil: Mary Pickford. Hette ursprungli­gen Gladys Smith. Föddes i Toronto i Kanada den 8 april 1892. Välkänd stumfilmst­järna. Kallades ”hela världens lilla fästmö”. Dog i Santa Monica i Kalifornie­n den 29 maj 1979.

Förra veckans vinnare: Lennart Karlsson, Rogstad 7, 45294 Strömstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden