Strömstads Tidning

Med löfte om sommar

TRÄDGÅRD: SYRENEN ÄR ETT SÄKERT KORT

- ANNA BRATT/TT

Få växter omges av ett så romantiskt skimmer som syrenen. Tänk skolavslut­ning, tänk saftkalas eller förmiddags­fika i syrenberså­n, på tröskeln till sommaren då allt är möjligt och förväntan ligger i luften.

– Jag älskar syrener, det är ju svårt att inte göra det. Om jag måste välja så är bondsyrene­rna, syringa vulgaris, allra bäst – mest för att de doftar försommar, säger Jessica Lyon, som driver Odlingstv, en oberoende webb-tv-kanal inom odling och trädgård.

I JESSICAS TRÄDGÅRD finns många olika sorters syrener, mest som buskar och som en häck mot grannen. Hon har valt olika varianter för att förlänga blomningss­äsongen.

– Jag har också börjat stamma upp några syrener som står på tomten, för att plantera perenner och vårblommor under. Det är jätteenkel­t, bara att beskära det som växer nedtill.

Syrenen sprider sig lätt och är i det närmaste invasiv. Vill man begränsa dess framfart är det rotskotten man ska ge sig på.

– Har man gräsmatta runtomkrin­g är det bara att köra med gräsklippa­ren. Annars får man gräva upp och ta bort rotskotten. Men jag har nog aldrig träffat någon som tycker de har fått för mycket, säger Jessica Lyon.

Syrener är tåliga och härdiga och trivs i de flesta jordar, helst i sol eller halvskugga. Oftast behövs ingen gödning eller jordförbät­tring, och knappt någon beskärning att tala om.

– Jag gillar att de trivs helt naturligt i vårt klimat, man behöver inte hålla på och dutta med dem. Jag brukar rensa bort de äldsta grenarna som blommar dåligt, men annars låter jag dem vara, säger Jessica Lyon.

VILL MAN MAXA nästa års blomning ska man plocka bort klasarna när de har blommat över – en omöjlighet hos Jessica som har mängder av syrener.

– Men vi får massor av blommor ändå. Och så har jag upptäckt att domherrarn­a älskar syrenfrön, så på vintrarna sitter de i buskarna och äter, det är jättemysig­t!

Syrenen är en klassiker i trädgården, tålig och anspråkslö­s, ett säkert kort – men också pampig med sina tunga blomsterkl­asar och sin söta doft av försommar. Dessutom går den att äta.

SYRENEN HAR INTE bara en ljuvlig doft – den smakar fint också och är fullt ätbar. Sylt, gelé, marmelad eller saft är några förslag på användning­sområden.

– Jag brukar göra saft på de klassiska lila bondsyrene­rna, de doftar och smakar mest. Jag använder samma recept som till flädersaft. Ibland strösslar jag blommorna över säsongens första sallad, eller lägger dem på en tårta. Man kan kandera dem också, tipsar Jessica Lyon.

 ?? Bild: HASSE HOLMBERG / TT ?? VACKER MILJÖ. Ofta hittar man förvildade syrener där det en gång stått ett torp.
Bild: HASSE HOLMBERG / TT VACKER MILJÖ. Ofta hittar man förvildade syrener där det en gång stått ett torp.
 ?? Bild: JESSICA LYON ?? VÄXER VILT. Syrener breder ut sig och växer så det knakar – vill man hålla dem i schack är det rotskotten man ska gå på.
Bild: JESSICA LYON VÄXER VILT. Syrener breder ut sig och växer så det knakar – vill man hålla dem i schack är det rotskotten man ska gå på.
 ?? Bild: SHUTTERSTO­CK.COM ?? OLIKA DOFT. Syrener finns i många olika varianter, färger och storlekar. De vita doftar lite mindre än de lila.
Bild: SHUTTERSTO­CK.COM OLIKA DOFT. Syrener finns i många olika varianter, färger och storlekar. De vita doftar lite mindre än de lila.
 ?? Bild: MIRIAM DOVRÉN/BLOMSTERFR­ÄMJANDET ?? STÄMNINGSF­ULL. Syrenen har funnits i Sverige i flera hundra år och alltid varit väldigt populär.
Bild: MIRIAM DOVRÉN/BLOMSTERFR­ÄMJANDET STÄMNINGSF­ULL. Syrenen har funnits i Sverige i flera hundra år och alltid varit väldigt populär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden