Strömstads Tidning

Utflykt till Ulseröds kvarn

- ARNE SANDELIN

Var ska en väderkvarn ligga om inte på den högsta punkten i det omgivande landskapet? SPF Seniorerna Tanumskust­en gjorde en utflykt till Ulseröds kvarn.

Det trettiotal medlemmar i SPF Seniorerna Tanumskust­en, som begett sig till Ulseröds nyrenovera­de kvarn, fick en vidsträckt utsikt över grå bohusberg med åkrar och gårdar i sänkorna.

Kvarnen, som är en så kalllad hättekvarn, byggdes vid tiden omkring 1900 och var i drift fram till 1939. 1957 skänkte ägarna av Ulseröds gård - Klara och Knut Andersson - kvarnen till Tanums kommun. Tanums hembygdsfö­rening och Havstenssu­nds samhällsfö­rening bistår i skötseln och med visningar och andra aktivitete­r kring kvarnen. På 1980-talet skedde en första renovering.

MED SITT UTSATTA läge förföll kvarnen därefter till att idag ha räddats i sista stund. Nu har man gjort en genomgripa­nde renovering så att kvarnen ska kunna stå i överskådli­g tid. Lärk och gran har tagits ur bygdens skogar och många duktiga hantverkar­e och frivilliga har hjälpt till.

Om detta berättade Fleming Arvidsson och ”Dick i Säm” och bjöd in till invändig visning.

Här var det trångt. Kvarnen har två malstenar, som fyller de två nedre av de fyra våningarna. Här maldes gröpe, som huvudsakli­gen används till kreatursfo­der.

BESÖKARNA FICK EN skildring av en annan tid, när årstiderna, vindarna och mjölnarens kunskaper var de som bestämde över kvarnverks­amheten.

Idag är hon tyst, men en dag med lagom blåst, med vingar som knarrade och gnisslade i vinden, med kvarnstena­r som skrapade, med väntande hästar som stod utanför och stampade och fnös - då levde Ulseröds kvarn i sin samtid.

Nu gläds vi åt att se henne med de nya vingarna stolt sträckta mot himlen.

 ?? Bild: MARITA ADAMSSON ?? KVARNEN. Sträcker sina vingar stolt mot himlen.
Bild: MARITA ADAMSSON KVARNEN. Sträcker sina vingar stolt mot himlen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden