Strömstads Tidning

Vitlycke firade mångfalden

- APRIL CAARP 0526-62406 april.caarp@stnb.se

Vitlycke museum firade Världsdage­n för kulturell mångfald med berättelse­r, musik och sång från världens alla hörn. Bland annat från Syrien och Senegal.

Vid Vitlycke museum firade man Världsdage­n för kulturell mångfald för dialog och utveckling med berättelse­r, musik och sång från världens alla hörn.

Världsdage­n för kulturell mångfald för dialog och utveckling är en dag där FN, Förenta Nationerna, vill att smedlemslä­nderna ska stödja kulturell mångfald och verka för ett internatio­nellt kulturutby­te, och det var just detta som man gjorde på Vitlycke museum under söndagen.

– FÖRHOPPNIN­GARNA SOM vi har inför dagen är att öppna upp och känna att vi inte är så olika. Speciellt med de här bilderna som vi möts av varje dag i tidningar, i tv, fruktansvä­rda berättelse­r, säger Christina Toreld, programans­varig vid Vitlycke museum.

– Man har en förmåga som människa att stänga av, det händer inte här, det händer inte mig. Men vi lever ju tillsamman­s i den värld som vi har i dag.

Och under dagen delades flera berättelse­r sinsemella­n, allt från glädje till sorg när publiken deltog i ett smakprov från det lokala berättarpr­ojektet ”Att komma hem- långt borta” som arrangerad­es av Eva Dal, skådespela­re i Uttrycksla­bbet, och Vitlycke museum.

– När man flyr från ett land så tar man inte med sig möbler, men man tar med sig sitt kulturarv, man har med sig sina berättelse­r. Och det är tanken med namnet på projektet. säger Eva Dal.

I PROJEKTET MÖTS ett antal deltagare en gång i veckan där de får möjlighete­n att berätta om sin flykt och sin nya plats i Sverige. Just den här dagen fick vi möta Mohamed Bassam Badawi, Mohamoud Habib och Amani som delade med sig av sina berättelse­r och erfarenhet­er.

Amani, som inte vill uppge sitt efternamn, berättade om sin sista dag i Syrien i ett bildspel, och om hur det kändes att fly till ett främmande land. Hennes historia skapade starka känslor hos publiken.

– Jag hade aldrig rest tidigare, jag hade aldrig sett ett annat land och min första resa blev en flykt, säger Amani.

Dagen avslutades med att Assane Sane och Tapha Ndiongue samlade in publiken till en stund fylld av sång, dans, musik och berättelse­r från deras hemland Senegal.

”När man flyr från ett land så tar man inte med sig möbler, men man tar med sig sin kultur och sina berättelse­r”

 ?? Bild: APRIL CAARP ?? MUSIK OCH BERÄTTANDE. Assane Sane och Tapha Ndiongue underhöll publiken med sånger och berättelse­r från sitt hemland Senegal.
Bild: APRIL CAARP MUSIK OCH BERÄTTANDE. Assane Sane och Tapha Ndiongue underhöll publiken med sånger och berättelse­r från sitt hemland Senegal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden