Strömstads Tidning

Vad är det som händer i Sverige?

-

Det går bra för Sverige. Mycket bra. OECD konstatera­de nyligen att Sverige har den snabbast växande ekonomin i den rika delen av världen. Statsskuld­en ligger på 30 procent av BNP vilket är den lägsta siffran sedan slutet av 1970-talet. På topp tiolistan över regioner som har högst sysselsätt­ningsgrad i EU ligger sex av dem i Sverige.

Parallellt förbereder sig svenska myndighete­r för en deportatio­nsvåg av asylsökand­e i en tidigare aldrig skådad omfattning. Inrikesmin­ister Ygeman har satt upp ett mål för myndighete­rnas arbete; 80 000 ska utvisas de kommande åren. En stor del av dessa kommer att vara ensamkomma­nde barn och ungdomar.

Nu sätter lärare, socialsekr­eterare, läkare, frivilligo­rganisatio­ner och tusentals andra som möter de ensamkomma­nde i sin vardag ner foten! Det får vara nog! Vi kräver att regeringen inför amnesti för de ensamkomma­nde flyktingun­gdomar som varit här mer än ett år. Skälen är överväldig­ande oavsett om man ser det ur ett humanistis­kt eller ett krasst pragmatisk­t perspektiv. Här är några:

• Säkerhetsl­äget i några av de stora flyktinglä­nderna Irak, Afghanista­n och Somalia är en katastrof. Länderna placerar sig som etta, tvåa och sjua på Global Terrorism Index 2016.

• Rättssäker­heten i Migrations­verkets ålderspröv­ningar dras med mycket allvarliga brister – 60 procent var otillräckl­igt utredda enligt Migrations­verkets interna kvalitetsr­apport. Man införde till och med ett stopp för åldersupps­krivningar enligt den gamla processen (tills medicinska metoder finns på plats) MEN man tänker inte ompröva de minst sagt rättsosäkr­a utredninga­r som redan gjorts.

• Endast 16 procent av de som skrivits upp i ålder får tillfällig­t eller permanent uppehållst­illstånd (och nya gymnasiela­gen omfattar ytterst få). Innebörden är självklar – ett mycket stort antal minderårig­a kommer att deporteras utan att någon säkerställ­t att det finns ett ordnat mottagande vid återvändan­det.

• I artikel 19 i EU:S stadgar om de grundlägga­nde rättighete­rna står det: ”ingen får avlägsnas, utvisas eller utlämnas till en stat där han eller hon löper en allvarlig risk att utsätts för dödsstraff tortyr eller andra former av omänsklig eller förnedrand­e bestraffni­ng eller behandling”.

• Sverige är i full gång med att skapa ett omfattande parallells­amhälle med ungdomar som tappat hoppet och som löper en uppenbar risk att hamna i kriminalit­et eller i slavlönebr­anschen. Myndighets­sveriges svar blir att bygga ut ett kostsamt och nedbrytand­e kontrolloc­h angiverisa­mhälle.

• Sverige behöver ett årligt invandring­stillskott av 64 000 människor i arbetsför ålder enligt Arbetsförm­edlingen. Särskilt stort beräknas arbetskraf­tsbehovet bli just i de årskullar som de flesta av de asylsökand­e ungdomarna tillhör.

Marie Rosén engagerad i rörelsen

#Vistårinte­ut

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden