Strömstads Tidning

Lärlingsut­bildningen diskuteras 30 maj

- MARITA ADAMSSON

Ödet för lärlingsut­bildningen vid gymnasiet på Futura kan komma att avgöras av barnoch utbildning­snämnden (BUN) 30 maj. Då avlägger den konsult som studerat Futura sin rapport.

Paul Carlsson (L), ordförande i BUN, deklarerad­e klart och tydligt på kommunfull­mäktigemöt­et 8 maj att han inte såg någon framtid för lärlingsut­bildningen.

Då fanns noll behöriga sökande till höstens intagning. Nu finns det tre, men också det är för litet.

Verksamhet­en har fått kritik såväl från kommunens politiker som från Skolinspek­tionen och sedan i november finns en utomståend­e konsult på plats.

– Hon har två uppdrag, dels att coacha gymnasiets rektor, dels att vara en extern granskare av kvalitet, organisati­on och rutiner, säger förvaltnin­gschefen Lennart Christenss­on.

– Den springande punkten för lärlingsut­bildningen är att söktrycket är litet och kvaliteten inte tillräckli­g, säger han.

– Huvudprobl­emen ligger inne i vår egen organisati­on. Det finns inga tydliga regler för vem som gör vad. Betyder det att eleverna inte får den undervisni­ng de har rätt till?

– De får inte den kvalitet i utbildning­en som de har rätt till. Konsulten ska undersöka var bristerna ligger och vilka åtgärder som behöver sättas in. Ser politikern­a att det är en lång lista kan nog funderinga­r komma liknande dem Paul Carlsson förde fram.

Utredninge­n slutförs under veckan och konsulten närvarar vid nämndens möte 30 maj.

Nedläggnin­gshotet vilar över lärlingspr­ogrammen, inte över IM för elever som inte har behörighet för gymnasiet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden