Strömstads Tidning

Teknisk dag för åttorna

STRÖMSTAD: DE FICK TESTA ROBOTAR

- APRIL CAARP 0526-62406 april.caarp@stnb.se

I förra veckan besökte Innovatum Science Center AB Strömstier­naskolan där de hade lektioner för skolans åttondekla­ssare. Innovatum Science Center har, tillsamman­s med företaget Inspirera i Norge, ett Interreg-projekt där de är ute bland skolor och lär ut kodning och programmer­ing till elever. Meningen är att väcka ett intresse hos eleverna för naturveten­skapliga och tekniska ämnen.

I SKOLANS GYMNASTIKS­AL var elever från 8A och 8B samlade. De lyssnade spänt på när Matti Panteón berättade om dagens lektion i kodning och programmer­ing.

– I dag kommer vi att visa eleverna hur man kan programmer­a legorobota­r. Det handlar lite om att visa eleverna hur man får maskiner att göra så som vi vill att de ska göra. Det kommer mer och mer att vi ska personanpa­ssa maskinerna, säger Matti Panteón, pedagog vid Innovatum Science Center AB.

– Vi hoppas att eleverna har roligt, och att de får en inblick i hur tekniken fungerar och att de tycker att kodning och programmer­ing är kul. Hur kommer arbetsmark­naden se ut inom kodning och programmer­ing?

– Det finns ett stort behov av människor som är utbildade inom de naturveten­skapliga och tekniska ämnena just nu, framför allt inom kodning. Det är ett framtidsyr­ke med bra betalt.

Läraren Carina Andersson är positivt överraskad över elevernas engagemang och förkunskap inom kodning:

– Man märkte direkt att alla elever blev jättemotiv­erade när de fick reda på vad de skulle göra. Det är även roligt att så många av tjejerna var intressera­de, det är viktigt att de också är med.

Företaget Innovatum Science Center vill locka ungdomar att bli mer intressera­de av kodning och programmer­ing. Till sin hjälp använder de legorobota­r.

IDIL FARA, NERMIN Ehsam och Oubah Abdi går i 8A. De tyckte att dagens lektion både var rolig och intressant:

– Det var jätterolig­t att testa på att programmer­a med robotar, det har jag inte gjort tidigare, men jag gör gärna om det, säger Oubah Abdi.

 ?? Bild: APRIL CAARP ?? ROLIGT. Idil Fara, Nermin Ehsam och Oubah Abdi går i 8A på Strömstier­naskolan. De tyckte att dagens lektion var intressant och spännande.
Bild: APRIL CAARP ROLIGT. Idil Fara, Nermin Ehsam och Oubah Abdi går i 8A på Strömstier­naskolan. De tyckte att dagens lektion var intressant och spännande.
 ??  ?? INSPIRERA. av teknik. Matti Panteón vill göra ungdomar mer intressera­de
INSPIRERA. av teknik. Matti Panteón vill göra ungdomar mer intressera­de
 ??  ?? VILL VÄCKA NYFIKENHET. Matti Panteón går igenom dagens tekniklekt­ion med eleverna.
VILL VÄCKA NYFIKENHET. Matti Panteón går igenom dagens tekniklekt­ion med eleverna.
 ??  ?? FULLT UPP. Oubah Abdi programmer­ar.
FULLT UPP. Oubah Abdi programmer­ar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden