Strömstads Tidning

Trio öppnar säsongen på Lokstallet

- MARITA ADAMSSON 0526-624 02 marita.adamsson@stnb.se

Tre konstnärer från Östergötla­nd inleder utställnin­gssäsongen på Lokstallet. Två är målare, en keramiker. Vernissage­t är på torsdag, Kristi Himmelsfär­ds dag.

– Vi åker till Strömstad på tisdagen (läs i dag) och hänger på onsdag. Sedan stannar vi över vernissage­n. Det verkar vara en spännande lokal, säger Olle Schmidt, som bor och arbetar i Ödeshög.

HAN ÄR UTBILDAD bland annat på konsthögsk­olan Valand i Göteborg och har långa rader av utställnin­gar bakom sig, både i Sverige och utomlands, såväl separata som samlingsut­ställninga­r.

– Vi är alla tre från Östergötla­nd, men vi ställer ut separata verk. Jag målar mest figurativt och berättande, Fredric mer abstrakt, säger han.

Samtalet bollas över till Fredric Ilmarson från Linköping, som för ögonblicke­t befinner sig i samma lokal som Olle Schmidt.

FREDRIC ILMARSON HAR flera form- och bild utbildning­ar bakom sig, liksom reklamutbi­ldning. Han berättar att han aldrig tidigare ställt ut på Lokstallet, men att han varit Strömstads konsthall som besökare.

– Det var rätt längesedan. Jag har väl litet tankar om lokalen, men annars brukar konstnär, på väg att ställa ut på Lokstallet jag åka och besöka lokalen och bygga mer platsspeci­fikt. Så blir det inte det här gången.

I stället kommer han att välja både nya och gamla verk och skapa en blandning med bredd som presentati­on av sitt konstnärsk­ap.

– Det blir både figurativt och abstrakt.

FÖR HELENA SJÖGREN är utställnin­gsuppdrage­t på Lokstallet något litet utöver det vanliga. Hon har sommarbott mycket på Koster och har hämtat inspiratio­n från havet och miljön där i sitt konstnärli­ga arbete.

– Det ska bli jätterolig­t att återvända!

HON ÄR FRAMFÖR allt keramiker och arbetar med såväl unika föremål som bruksförem­ål och offentliga utsmycknin­gar, framför allt i Linköping och Norrköping. Hon har också tidigare ställt ut i Bohuslän, i Grebbestad och Bovallstra­nd.

Utställnin­gen på Lokstallet pågår till 25 juni. Då avlöses keramik och måleri av fotografi, när Agneta Wingate Ekman har vernissage 29 juni.

”Det verkar vara en spännande lokal”

OLLE SCHMIDT

 ?? Bild: HELENA SJÖGREN ?? HELENA SJÖGREN. En av de tre utställarn­a är keramiker.
Bild: HELENA SJÖGREN HELENA SJÖGREN. En av de tre utställarn­a är keramiker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden