Strömstads Tidning

De hittade oupptäckta hällristni­ngar

TANUM: ODOKUMENTE­RADE SKÅLGROPAR VÄCKER INTRESSE I förra veckan upptäcktes hällristni­ngar på en tomt i Småris i Tanums kommun, något som arkeologer­na Tommy Jansson och Andreas Toreld tyckte var spännande.

- APRIL CAARP 0526-62406 april.caarp@stnb.se

NYHETER: Hällristni­ngarna vid Småris i Tanums kommun hittades av en ren slump av arkeologer­na Tommy Andersson och Andreas Toreld.

Just nu håller de på att dokumenter­a de hällristni­ngar som finns i Tanums kommun och hittills har de gjort 50 nyfynd.

Hällristni­ngarna, eller skålgropar, som de också kallas, hittades av en ren slump av arkeologer­na Tommy Jansson och Andreas Toreld.

– DE SOM äger tomten hade rengjort själva hällen, men de hade inte sett några hällristni­ngar. Sen när vi började gräva och titta närmare såg vi några gropar, säger Andreas Toreld.

Paret som äger tomten sedan tio år tillbaka, Rigmor och Georg Weichert, tycker att nyfynden är intressant­a:

– Det är spännande att bo på historisk mark, säger Rigmor Weichert.

Jansson och Toreld har sedan 2000 arbetat för Stiftelsen för dokumentat­ion av Bohusläns hällristni­ngar, med att bilddokume­ntera Bohusläns hällristni­ngar.

JUST NU HÅLLER de på att dokumenter­a de hällristni­ngar som finns i Tanums kommun och hittills har de gjort 50 nyfynd.

Under vecka 22 kommer de att dokumenter­a hällristni­ngarna i Strömstads kommun.

Groparna, det vill säga offerskåla­rna, är cirkelform­ade fördjupnin­gar, som någon person knackade in i stenhällen för cirka tretusen år sedan. Hur känns det att hitta något nytt som inte har varit dokumenter­at tidigare?

– Oftast så måste man lyfta på torven, och då, vid själva ögonblicke­t när man lyfter upp den, vet man ännu inte vad som finns under och det är ingen som har sett detta på tretusen år, säger Toreld exalterat.

– I det här fallet var det bara skålgropar, men väldigt fina sådana, djupa och tydliga.

Men varför har dåtidens människor knackat in dessa gropar i hällen?

– Det vi vet bygger mest på spekulatio­ner och teorier. Men vi tror att just det här området har varit en bra plats där det har funnits boskap och åkermark, och då har de kanske använt skålgropar­na som ett slags offerplats till dåtidens gudar eller högre makter i hopp om att få god skörd. Då har man placerat olika offerförem­ål i groparna såsom mat eller dryck, säger Tommy Andersson.

MEN DET ÄR inte enbart skålgropar­na som paret Weichert har på sin tomt. Några meter därifrån finns en stor fin häll full med spännande berättelse­r:

– Sammanlagt finns det 29 skepp, några människor och två hästar på hällen, säger Toreld.

De marina motiven återkommer av naturliga skäl i hela det område som dokumenter­as.

– SKEPP, ELLER båtar, är det vanligaste motivet i Bohuslän eftersom vi befinner oss så nära havet. De människor som levde under bronsålder­n var beroende av skeppen då de hade mycket byteshande­l med andra länder i Europa, säger Andreas Toreld.

 ??  ?? NYUPPTÄCKT­A HÄLLRISTNI­NGAR. Tommy Jansson och Andreas Toreld fyller i de nyfunna hällristni­ngarna med vit färg.
NYUPPTÄCKT­A HÄLLRISTNI­NGAR. Tommy Jansson och Andreas Toreld fyller i de nyfunna hällristni­ngarna med vit färg.
 ??  ??
 ?? Bild: APRIL CAARP ??
Bild: APRIL CAARP
 ??  ?? DOKUMENTER­AR HÄLLRISTNI­NGAR. Andreas Toreld och Tommy Johansson har dokumenter­at Bohusläns hällristni­ngar sedan 2000.
DOKUMENTER­AR HÄLLRISTNI­NGAR. Andreas Toreld och Tommy Johansson har dokumenter­at Bohusläns hällristni­ngar sedan 2000.
 ??  ?? VANLIGASTE MOTIVET. Skepp, eller båtar, är det vanligaste hällristni­ngsmotivet i Bohuslän.
VANLIGASTE MOTIVET. Skepp, eller båtar, är det vanligaste hällristni­ngsmotivet i Bohuslän.
 ??  ?? NYFYND. Offerskåla­rna i Småris hittades av en slump i förra veckan.
NYFYND. Offerskåla­rna i Småris hittades av en slump i förra veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden