Strömstads Tidning

Möt far och son Karlsson

STRÖMSTAD: MÖTE MED UNO OCH MICHAEL KARLSSON Strömstads­profilerna Uno och Michael Karlsson, far och son, har mycket gemensamt: de är båda kreativa och de har båda ägt en korvkiosk. De kallas för Kôrv-uno och Kôrv-micke.

- APRIL CAARP 0526-62406 april.caarp@stnb.se

Strömstads­profilerna Uno och Michael Karlsson, far och son, har mycket gemensamt: de är båda kreativa och de har båda ägt en korvkiosk. För Strömstads Tidning berättar de om hur allting började.

Det är full kreativite­t i det bruna huset på Odelsbergs­gatan när Strömstads tidning kommer på besök hos fotografen och Strömstads­profilen Uno Karlsson. Men han är inte uppväxt i Strömstad, hit kom han först som 22-åring 1962 med ångfartyge­t S/S Bohuslän då han arbetade som sjöman.

– Under den här perioden så gick jag en nybörjarku­rs i fotografer­ing som jag aldrig fullföljde, men jag kände direkt att detta var något för mig. Det var ett sätt för mig att få berätta en historia, säger Uno Karlsson.

AV EN HÄNDELSE började Uno att fotografer­a människor, senare blev det fotografer­ing av människor i olika miljöer. Det var där som hans intresse för dokumentär­fotografer­ing tog fart. Fotografer­andet är något som har följt med honom hela livet sedan dess.

– Jag växte upp under ganska enkla förhålland­en där det inte fanns någon konst. Vi hade en läkarbok hemma som vi kunde bläddra i.

Idag har Uno fått besök av sin son, Michael Karlsson, och de har bestämt sig för att titta på gamla fotografie­r tillsamman­s. De går upp till övervåning­en till Unos arbetsrum. Ett rum fullt med kartonger med hundratals, kanske tusentals fotografie­r som Uno har tagit genom åren, i ett hörn står ett ställ med noter, det hänger tavlor på väggarna. Och det var just i det här rummet som Michael växte upp, omgiven av kreativite­t, musik och konstnärer.

– Jag har alltid tyckt om att jobba med händerna: bygga, måla och fixa. Sen har min kreativite­t förändras under min livstid. Först började jag greja med mopeder, sen blev det bilar, säger Michael Karlsson.

MEN DET VAR först 2005 som Michael fick en aha-upplevelse efter att hans fru hade anmält honom till en kurs i akvarellmå­lning med Hans Dahlgren:

– Jag har alltid gillat att måla, men när jag började den här kursen så exploderad­e det bara. Jag målade, målade och målade. Men jag skulle inte kalla mig konstnär utan jag är snarare en livsnjutar­e. Jag älskar mat, jag älskar livet, jag älskar dryck, säger Michael Karlsson.

FAR OCH SON har mycket gemensamt. Förutom att de båda har en kreativ sida så är de även kända för att ha haft en korvkiosk i centrala Strömstad som har ägts i generation­er. Något som har resulterat i smeknamnen Kôrv-uno och Kôrvmicke

– Korvkioske­n har vi haft i många år, först började mormor och morfar med den, sen tog mamma och pappa över 1972 till 1994. Till sist tog jag och min fru över kiosken som vi sedan sålde 2002, säger Michael Karlsson.

Både Uno och Michael kallar sig själva för mångsyssla­re, och det av en anledning:

– När jag flyttade till Strömstad så var det svårt att få ett jobb, så jag har då jobbat med allt möjligt, bland annat som sjöman, snickare, ägt en korvkiosk och fotografer­at, säger Uno Karlsson.

Numera är Uno Karlsson pensionera­d men hans son har ett nytt projekt i gång just nu:

– Jag har nyligen öppnat upp Hällekinds­badens restaurang tillsamman­s med Johan Sköld. Men jag har bland annat arbetat som svetsare och korvkioskä­gare tidigare.

EFTER EN HEL del skratt och tillbakabl­ickar så är det är dags för Michael att bege sig iväg för att hämta ett par nya mattor till sin restaurang.

– Det är mycket att göra just nu, säger han. Men det är kul.

Far och son hjälps åt att packa ner de svartvita fotografie­rna i sina kartonger igen. De lämnar rummet.

Ett rum fullt av kreativite­t.

 ??  ?? DOKUMENTÄR­FOTOGRAFI. Uno Karlssons bilder handlar om människor i olika miljöer. Här visar han en bagare som han har fotat.
DOKUMENTÄR­FOTOGRAFI. Uno Karlssons bilder handlar om människor i olika miljöer. Här visar han en bagare som han har fotat.
 ??  ?? MINNEN. Michael och Uno Karlsson brukar ofta titta på bilder tillsamman­s och blicka tllbaka till tidigare år.
MINNEN. Michael och Uno Karlsson brukar ofta titta på bilder tillsamman­s och blicka tllbaka till tidigare år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden