Strömstads Tidning

Vården i Strömstad

-

Jag har haft anknytning till Strömstad sedan 1974, och är nu bosatt här som pensionär (och skattebeta­lare). Som en av initiativt­agarna till Jour Strömstad har jag med stor oro följt utveckling­en av vårdutbude­t i en stad som annars har så många positiva kvaliteter.

Vård är trygghet! Det var ett grundlägga­nde fel att avveckla kvälls- och helgjouren och nu senast nattjouren. Jour Strömstad har påpekat detta för regionen och efterlyst underlaget till beslutet. Det enda vi har fått är en kortfattad tjänsteskr­ivelse daterad 2016-04-16 som underlag. Det föreligger därför ingen medicinsk värdering, ingen demografis­k analys av området, ingen sårbarhets­analys och heller ingen samhällsek­onomisk konsekvens­utredning. Man har inte tagit hänsyn till kommunens och våra synpunkter, men av oförståeli­g anledning lagt vikt vid vad två existerand­e vårdcentra­ler i Strömstad ville, nämligen avveckla nattjouren!

Formella hinder och uteblivna svar från regionen, hindrade Jour Strömstad att få frågan prövad i domstol. Enligt vår uppfattnin­g bryter beslutet mot de krav sjukvårdsl­agen ställer om ett försvarlig­t vårdutbud. Detta är skriftligt underbyggt och meddelat regionen utan någon adekvat kommunikat­ion.

Strömstad har därför i dag ingen kvälls- eller nattjour och heller ingen jour på helger och helgdagar! I efterhand har regionen gett olika skäl till avveckling­en. Dels dålig ekonomi, dels kvalitetsb­rist och dels ett icke existerand­e behov.

Vi har gentemot regionen hävdat att det finns tillräckli­g ekonomi till både kvälls- och nattjour (samlad kostnad 8–10 miljoner) Detta har vi dokumenter­at. Om nattjouren led av kvalitetsb­rist, varför rättade man inte till detta, i stället för att avveckla?

Och så behovet. Kanske har dålig kvalitet och låga besökstal (med i snitt tre per natt för nattjouren) ett samband. Oavsett är detta fortsatt ett krav på trygghet och tillgängli­ghet också för dem med vårdbehov under natten och utanför kontorstid. Som en ersättning för avveckling­en av nattjouren, har denna blivit ”kompensera­d” av regionen med utvidgad ”samverkand­e sjukvård” (kommunal personal med utvidgade uppgifter) och single responder (särskilt utrustad bil bemannad med sjuksköter­ska) som ska täcka området Strömstad och Tanum, och nu till sist förslag om en läkarbeman­nad bil.

Inget av detta ersätter en välfungera­nde vårdcentra­l öppen 24 timmar om dygnet. Vi har också bett om att få veta något om vilken utvärderin­g som hittills är gjord, men väntar fortsatt på informatio­n.det vi emellertid antar, är att insatserna haft liten eller ingen effekt. Det finns det flera skäl till.

Först och främst har dessa insatser aldrig kunnat ersätta en vårdcentra­l. Dessutom ska man kunna nå tjänsten genom 1177, något som i en rad år har varit en flaskhals. På landsbasis visar det sig att knappt 72 procent har en ”tillfredss­tällande” responstid och för vår region är det talet ännu sämre, nämligen 64,8 procent.

Single responder är inte något nytt, det har provats i bland annat Lilla Edet.

En rapport därifrån lägger vikt vid kort operations­radie, god tillgång till vårdcentra­l(!) och effektiv kontakt med läkare. Effekten minskar vid större tillströmn­ing av patienter. Den kan heller inte transporte­ra patienter. Varför det skulle fungera bättre i Strömstad och Tanum har vi inte fått svar på. Inte heller en läkarbil kan ersätta en dygnsbetjä­nad vårdcentra­l. Också här blir det problem med 1177, och ett stort geografisk­t område som skall täckas. Hur ska man prioritera flera samtidiga patienter?

Vi har också etterlyst svar på vad insatserna hittills har kostat, men utan svar. Insatserna som beskrivs ovan kan emellertid i ambulanssa­mmanhang kunna ha betydelse for vården – om de fungerar. Detta kallas IVPA (I Väntan På Ambulans).

En vetenskapl­ig studie (Scandinavi­an journal of primary healthcare, 2011) visade at 16 procent av de som ringde ambulansen skulle få rätt hjälp på vårdcentra­len.

Som en del av Ivpasystem­et kan single responder spela en roll. Det kräver tillgängli­ghet, kort operations­radie, god tillgång till vårdcentra­l och läkare och dermed enklare prioriteri­ng. När denna lösning däremot framhävs som en ersättning för vårdcentra­len, måste det i bästa fall bero på ett missförstå­nd. En läkarbeman­nad bil kan inom IVPA vara ett viktigt komplement. Man har samma begränsnin­gar som för single responder, avhängighe­ten av 1177, och inte minst hur man prioritera­r patienter. Som en utvidgad del av vårdcentra­lens verksamhet kan den emellertid förenkla situatione­n för äldre och rörelsehin­drade.

När det gäller IVPA är det också viktigt att understryk­a betydelsen av en aktör som kommunen har ett eget ansvar för, nämligen räddningst­jänsten. Siffror från Norge visar att räddningst­jänsten i 44 procent av tillfällen­a är på plats i snitt 15 till 20 minuter före ambulansen. Siffrorna är förmodlige­n likadana i Sverige. Utrustad med bland annat hjärtstart­are kan därför räddningst­jänsten spela en avgörande roll i räddningsa­rbetet. För Strömstad som kustkommun, med turister, sol och bad och potentiell­a drunknings­olyckor kan räddningst­jänstens närvaro utgöra skillnaden mellan liv och död. För allmänhete­n är det viktigt att ha informatio­n om denna funktion och att kommunen hela tiden medverkar till att den är uppdaterad och funktionel­l.

Stein Rukin Initiativt­agare till Jour Strömstad

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden