Strömstads Tidning

Polisen om brottsnätv­erket

- JAKOB SIMONSON 0526-624 10 jakob.simonson@stnb.se

I slutet av förra veckan tillkännag­av polisen att de under våren arbetat med en större utredning av ett kriminellt nätverk i Strömstad. För Strömstads Tidning berättar förundersö­kningsleda­ren Göran Gustavsson och gruppchefe­n Jörgen Olsson mer om utredninge­n och den kriminella miljön som utreds.

Vad kan ni i dag säga om den kriminella miljön som ligger bakom den här brottsvåge­n?

– Det handlar om unga personer, alltifrån ungdomar under 18 år till personer i 30-årsåldern. Det är ett löst nätverk där den inre kärnan är ett tiotal personer, men där det finns ett större antal personer i periferin, säger Göran Gustavsson. Sammanfall­er den här gruppen med de unga män i Strömstad och Halden som gett sig på folk oprovocera­t och misshandla­t dem på stan?

– Nej, jag vet vilka du menar men det är inte samma grupp som utgör den inre kärnan som vi nu utreder. Däremot kan det vara någon av personerna i utredninge­ns periferi som är med i det gänget som du nämner.

Fallen kan var för sig vara ganska komplicera­de att utreda.

Som ett exempel tar Göran Gustavsson upp ett par fall av skadegörel­se på Daftö Resort och Lagunens camping.

– De fallen ingår i utredninge­n och för att hantera dem måste vi kontakta de målsägande, försäkring­sbolag med mera. Så det tar lite tid att nysta upp.

I mitten av mars slog polisen till mot en livsmedels­butik vid gränsen. Även det var en del av insatsen.

– Där handlade det om illegal arbetskraf­t, säger Jörgen Olsson.

Hur många är det som jobbar med utredninge­n inom polisen?

– Vi är tre som jobbar med det på heltid och det är fler som rycker in vid behov, säger Göran Gustavsson.

Hur fungerar samarbetet med den norska polisen i den här utredninge­n?

–Det fungerar alltid bra över gränsen mellan Strömstad och Norge, bättre än på de flesta håll där svensk polis samarbetar med utländsk. Det finns en lång tradition av väl fungerande samarbete här, man har vanan inne sedan många år att utreda brott av gränsövers­kridande karaktär, som smuggling, säger Göran Gustavsson.

Jörgen Olsson säger att utredninge­n nu är inne i ett skede som handlar om att försöka komma till åtal mot det tjugotal personer som är misstänkta.

– En sitter häktad och ett flertal står i begrepp att bli åtalade. Vi får se hur många som till slut hamnar i rätten, säger Jörgen Olsson.

Hur påverkar detta brottsligh­eten i Strömstad?

– På lång sikt ger det ju positiva effekter, när väl brottsling­arna dömts och hamnat i fängelse.

 ?? Bild: JAKOB SIMONSON ?? OM UTREDNINGE­N. Polisens gruppchef i västra Fyrbodal, Jörgen Olsson, är en av dem som arbetar med utredninge­n.
Bild: JAKOB SIMONSON OM UTREDNINGE­N. Polisens gruppchef i västra Fyrbodal, Jörgen Olsson, är en av dem som arbetar med utredninge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden