Strömstads Tidning

Eldningsfö­rbud i Strömstad och Tanum

- THOMAS BENNELIND 0526-624 03 thomas.bennelind@stnb.se

Det heta och torra vädret gör att risken för gräsbrände­r ökar markant. Nu går Strömstad och Tanums kommun ut med gemensamt eldningsfö­rbud.

Enligt SMHI är ett högtryck är på väg in från sydväst och spås kunna ge mellan 25-28 grader. Rolf Olausson, som är räddningsc­hef vid räddningst­jänsten i Strömstad, förklarar varför man inför eldningsfö­rbud.

– Det är så enkelt att det inte har regnat så mycket och sedan har det torkat upp. SMHI har nyligen gått ut med kategori 4-varning för brandrisk. Därför blir det automatisk­t eldningsfö­rbud och då har vi annonserat ut det. Läser man i eldningsfö­rbudet så har man ändå rätt att använda grillar, men man får inte göra upp eld i skogen, säger han.

Hur länge eldningsfö­rbudet gäller är baserat på SMHI:S prognoser.

Rolf Olausson tycker att folk i allmänhet visar ökad respekt och medvetenhe­t för eldningsfö­rbudet.

– Ja, det tycker jag nog i huvudsak att det har blivit. Att man grillar är en sak, men har man en vanlig trädgårdsg­rill och utrustad med trädgårdss­lang, så är det inga större konstighet­er. Jag tycker att det har blivit ett större medvetande, säger han.

Däremot är Rolf Olausson kritisk till engångsgri­llarna som han anser vara orsaken till många bränder.

– Det är en folieform som blir varm i botten och den kan man inte ställa på vilket material som helst. Den är boven både vad gäller gräsoch skogsbränd­er. Likadant om man ställer den på en trätrall så finns det stor risk för att det börjar brinna, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden