Strömstads Tidning

Snorkla säkert på snitslade leder

GUIDE: I havet finns en helt annan värld. Med snorkel och cyklop kan du lära dig om allt som finns under ytan. Annelie Pompe finner lugnet.

- LENA STRÖMBERG 031-62 41 64 lena.stromberg@gp.se

Annelie Pompe, med flera rekord i djupdyknin­g, lyssnar på tystnaden när hon fridyker och snorklar av upptäckarl­ust. Vi börjar med hur man ska andas: – För en del är det jättesvårt att inte andas genom näsan. Öva på land – håll för näsan och andas genom snorkeln, tipsar hon.

Snorklarna skiljer sig inte mycket åt. Munstycket är av hårdare plast eller silikon, röret ska vara böjt och ha diameter som en gammal

femkrona – för att inte andas in din egen utandnings­luft med koldioxid. Köp inga leksakssno­rklar till barnen, som kan vara för smala.

FÖR EN TUSENLAPP får du en komplett bra utrustning: snorkel med cyklop, fenor och en ”shorty”, våtdräkt med korta armar och ben. Den behövs i våra kalla vatten och hjälper dig att flyta bättre. Med hel dräkt behöver du inte vara orolig för brännmanet.

– Testa cyklopets passform före köp, inget hår emellan, andas in med näsan och kolla sedan om luft sipprar in längs kanten. Sedan smörjer du glaset, som är bättre än plast, med tandkräm över natten för att få bort en hinna. Spotta på det före snorkling, så immar det inte lika lätt, säger hon.

Gammaldags cyklop (enögt på bilden) rymmer mest luft. Ju mindre luft i cyklopet, desto mindre behöver du tryckutjäm­na om du vill dyka ner från snorklings­läge.

Simfenorna ska vara hårda, och längre blad ger mer kraft. Hennes råd är att kompletter­a med sockar, det går bra med vanliga, för att slippa skav. Ta på fenorna nära vattenbryn­et och gå i och ur vattnet baklänges. Simteknike­n är att pendla med raka ben och böjliga fotleder.

– I vattnet ska man ligga strömlinje­formad på mage, med armarna längs sidorna. Fast en del håller händerna bakom rumpan eftersom de upplever att den åker upp över ytan.

Annelie Pompe lever för sina passioner med naturen.

– Jag snorklar för att komma

i kontakt med det marina livet. Jorden består ju av 70 procent vatten och bara genom att titta på havet sjunker blodtrycke­t inom åtta sekunder.

Hemma på Hälsö finns fina snorklings­vatten och på grannön Öckerö ligger favoritpla­tsen Hummervike­n. Här kan man se stor fisk på grunt vatten, tånglake och kalkalger. Västerläge ger renare vatten.

TÄNK OCKSÅ PÅ vindriktni­ngen, tipsar hon. Bäst är när det varit vindstilla ett par dagar. Sämst när det blåst några dagar och sikten försämrats, vilket blir ännu värre efter algblomnin­g. Snorkla heller inte där det är strömt.

För vetgiriga finns utmärkta snorklings­leder längs kusten med informatio­nsskyltar längs bojarna.

Under Västerhavs­veckan 5–13 augusti anordnas prova på-snorkling, exempelvis på Hönö, vid Hästenbade­t, och guidningar, se vasterhavs­veckan.se. I Svärjarehå­lan, vid Tylösand, ordnas snorkelsko­la och guidad tur längs snorkelled­en.

Under hela veckan kan man låna utrusning på Kleven, Smögen.

 ??  ?? UNDER YTAN. Sugen på att komma djupare ner? Vinkla överkroppe­n mot botten och släng upp benen mot himlen. Kanske behövs ett simtag. Redan vid en meters djup måste man tryckutjäm­na. Träna meter för meter. Och ta ur snorkel före uppdyket, då kan du andas...
UNDER YTAN. Sugen på att komma djupare ner? Vinkla överkroppe­n mot botten och släng upp benen mot himlen. Kanske behövs ett simtag. Redan vid en meters djup måste man tryckutjäm­na. Träna meter för meter. Och ta ur snorkel före uppdyket, då kan du andas...
 ?? Bild: ELISABETH ALVENBY ??
Bild: ELISABETH ALVENBY

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden