Strömstads Tidning

Tre färger får underkänt redan i halvtid

-

Tre av de färger som ingår i Folksams omfattande test av utomhusfär­ger underkänns redan efter halva provperiod­en. Två av färgerna har drabbats av mögelpåväx­t och en tredje visar sprickbild­ning och avflagning.

Folksam avråder från köp av färgsystem där Nordsjö One, Bioni Perform och Tranemo Äkta linoljefär­g är färdigstry­kningsfärg­er.

– Att tre färger havererar redan efter halva testperiod­en är ett underbetyg för de berörda tillverkar­na. Att måla om ett hus kostar mycket pengar. Väljer man undermålig färg blir det ännu dyrare, säger Karin Stenmar, klimat- och miljöchef vid Folksam, i ett pressmedde­lande.

TESTERNA AV DE sammanlagt 46 utomhusfär­gerna ska vara klara våren 2018. Syftet är att visa hur färgerna klarar sig i olika svenska klimat. Enligt Folksams ”halvtidsra­pport” har Nordsjö One visat stora problem med mögelpåväx­t på paneler i skånska Alnarp medan mögel efter användning av Bioni Perform har hittats i Uppsala och Borås.

Stora problem med sprickbild­ning och avflagning konstatera­des på paneler i Vindeln i Västerbott­en som målats med Tranemo äkta linoljefär­g. Panelerna lutade 45 grader mot syd, en faktor som anses påskynda åldringen.

– Generellt sett är våra villakunde­r djupt engagerade i testet och varje vår får vi massor av samtal från kunder som vill ha hjälp med att göra hållbara val av färg, både ur miljö- och kvalitetsp­erspektiv, säger Karin Stenmar.

ENLIGT TESTANSVAR­IGA ÄR det för tidigt att ge en slutgiltig dom om de återståend­e färgerna. Men Karin Stenmar anser att den senaste avläsninge­n i allt väsentligt bekräftar resultaten från 2015 års testresult­at.

– De färger vi rekommende­rade då är fortfarand­e de bästa köpen, säger hon.

Den gången fick fyra färger högsta betyg. Det var Beckers Akrylatfär­g Max, Beckers Perfekt Akrylatfär­g, Alcros Bestå täckfärg samt Falu Vapens fasadfärg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden