Strömstads Tidning

Debuterar med kortfilm i Cannes

Ina Rose Farestad följde sina drömmar och flyttade till Los Angeles. Nu har hon nyligen haft premiär för sin första kortfilm ”Stand by her” på Cannesfest­ivalen.

- APRIL CAARP 0526-62406 april.caarp@stnb.se

Från Strömstad till Los Angeles, för en del kan det kanske kännas lite vemodigt att lämna allt och bara åka iväg. Men för Ina Rose Farestad var det tvärtom: det kändes mer som en självklarh­et.

I oktober 2014 packade hon sina väskor och sa hejdå till Sverige för ett tag framöver.

– Att sätta sig på ett flyg och åka iväg till Los Angeles kändes helt rätt. Det kändes som om det var första gången jag gjorde något som jag själv ville göra.

Intresset för det kreativa och att skapa har funnits länge hos Ina Rose Farestad. Hon gick på Artistgymn­asiet Rytmus i Stockholm men kände att alla runt omkring henne var otroligt talangfull­a, vilket gjorde henne osäker på sin egen prestation.

– Alla var jättedukti­ga, jag kände att jag inte hade en chans. Så jag bestämde mig för att lägga min kreativa sida på is ett tag efter studenten. Istället flyttade jag till Lund och började plugga statsveten­skap. UNDER SIN TID i Lund kände hon att något saknades och hon kände sig inte lika engagerad i studierna som de andra studentern­a. Trots detta valde hon att läsa klart sin femåriga masterutbi­ldning. Efter sina studier märkte Ina Rose Farestad att det hade gått bra för en del av hennes kompisar från gymnasiet. Vissa av dem hade blivit framgångsr­ika artister.

– De kanske inte var bäst i klassen då under gymnasiet, men de trodde verkligen på sig själva och de blev bättre. Så jag märkte att om man tror på sig själv kan man komma mycket längre än vad omgivninge­n tror. Ett år innan jag blev klar med utbildning­en så bestämde jag mig för att jag ville flytta till Los Angeles. Statsveten­skapen kändes mer som en plan B.

Det var då hon tog beslutet att själv följa sina drömmar och började studera skådespele­ri och filmproduk­tion i Los Angeles. För närvarande läser hon en ettårig kurs som främst är inriktad på att producera film.

NU BEFINNER HON sig tillsamman­s med sitt team i Cannes i Frankrike där de deltar i kortfilmsf­estivalen Cannes Short Film Corner. I går, den 26 maj, hade hennes kortfilm premiär. Hon har inte bara regisserat filmen, hon spelar även huvudrolle­n. Inspiratio­nen till idén bakom filmen Stand by her har hon fått från sitt eget liv då hon själv hade blivit sårad av en kille.

– Jag blev dumpad av en kille och det tog väldigt hårt på mig. Nu i efterhand kan jag inte förstå hur man vill såra någon så som jag blev sårad. Att arbeta med den här kortfilmen var som en slags process för mig där jag fick utlopp för mina känslor och på så sätt kunde jag gå vidare.

Kortfilmen som blev klar i mars i år handlar om en kvinna vars hjärta brustit, efter att hon blivit dumpad av sin otrogne pojkvän. Sedan möts de båda plötsligt på ett café helt oväntat. Filmen avslutas med att kvinnans vänner och de övriga cafégäster­na står upp för henne.

– Budskapet i filmen är att det är okej att vara singel. I början av filmen saknar kvinnan sin expojkvän jättemycke­t, men i slutet förstår hon att det är okej att vara själv och inte ha någon partner. Hur kändes det att åka till Cannes och presentera din första kortfilm?

– Det var lite nervöst, det var första gången som jag visade filmen offentligt för människor som jag inte kände. Så jag visste inte riktigt hur publiken skulle reagera, om de skulle skratta eller inte.

”Om man tror på sig själv kan man komma mycket längre än vad omgivninge­n tror”

 ??  ?? INTE SÅ LYXIGT. Livet i Hollywood är inte så glammigt som man kan tro, det krävs hår
INTE SÅ LYXIGT. Livet i Hollywood är inte så glammigt som man kan tro, det krävs hår
 ?? Bild: PRIVAT. ?? BAKOM KULISSERNA. Såhär såg det under inspelning­en av kortfilmen Stand by her.
Bild: PRIVAT. BAKOM KULISSERNA. Såhär såg det under inspelning­en av kortfilmen Stand by her.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden