Strömstads Tidning

Målning startar med foto

Niels Bisbo har målat mycket digitalt men han återvände till vattenfärg­en.

- MARITA ADAMSSON 0526-624 02 marita.adamsson@stnb.se

– Jag tycker om när mediet bråkar tillbaka med mig, säger han.under den långa helgen från Kristi Himmelsfär­dsdag till och med söndag 28 maj ställer han ut i Lilla Galleriet på KKV vid Gerlesborg. Annars är han verksam i Lund, men från början dansk.

– JAG ÄR från Aarhus och utbildad på Aarhus konstskola. Sedan har jag utbildat till regissör för animation på Danska Filmskolan i Köpenhamn. Men nu har jag släppt filmbransc­hen och gått tillbaka till bildkonste­n. Jag tror kanske inte att jag återvänder till filmen, berättar han.

Han har tidigare målat mycket gouache på papper men övergick sedan till att måla digitalt via dator.

– Det har förfinat min teknik. Man har full kontroll när man målar i datorn. Det är bra på ett sätt, men man får styra allt själv och det kan kännas ensamt. Jag tycker det är mer spännande när mediet bråkar tillbaka med mig.

Så nu är han tillbaka vid vattenfärg­en. På KKV kommer han att visa verk från olika perioder, så betraktare­n får följa resan från gouche via digitalt och tillbaka.

– Jag utgår mycket från det undermedve­tna. Jag jobbar inte med koncept. Det har säkert ett värde, men jag är inte intressera­d av att syssla med konceptkon­st. Jag går på en känsla. Det kan vara läskigt, man vet ju inte vad det blir.

OFTA STARTAR HAN med ett fotografi och målar utifrån det.

– Jag kan ha en vision inom mig vad jag ska göra av det när jag målar, men sedan blir det ju aldrig så. Det är spännande. Om jag bara målade mina visioner som de är skulle jag nog bli uttråkad.

Ofta är fotot han utgår ifrån ett porträtt av någon människa i hans närhet. Eller av honom själv. Men det är öppet för spontana intryck.

– Jag är konstnär dygnet runt. Går jag förbi något som jag ser att jag kan göra något av så fotografer­ar jag. Det är skönt att alltid kunna ha telefonen i fickan.

MEN DET HÄNDER också att han utgår från en inre idé utan att ha någon fotografis­k förlaga.

– Det blir en större satsning när jag inte har ett fotografi som stöd. Då är det mer som att riktigt komma ut vildmarken.

Jag går på en känsla. Det kan vara läskigt, man vet ju inte vad det blir.

NIELS BISBO konstnär

 ?? Bild: NIELS BISBO ?? OUTBURST. Målning av Niels Bisbo
Bild: NIELS BISBO OUTBURST. Målning av Niels Bisbo
 ?? Bild: NIELS BISBO ?? THE DIVINE OPERATOR.MÅLNING av Niels Bisbo.
Bild: NIELS BISBO THE DIVINE OPERATOR.MÅLNING av Niels Bisbo.
 ?? Bild: NIELS BISBO ?? THE NAMELESS. Verk av Niels Bisbo
Bild: NIELS BISBO THE NAMELESS. Verk av Niels Bisbo
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden