Strömstads Tidning

Nöjda östgötar ställer ut och hyllar Lokstallet

- THOMAS BENNELIND

Tre skilda uttryck – men bosatta i samma landskap. Fredric Ilmarson, Helena Sjögren och Olle Schmidt visade upp uttrycksfu­lla verk när utställnin­gen Spring Roll hade premiär under Kristi himmelfärd­sdagen.

Vernissage­n började på torsdagsef­termiddage­n. På plats, förutom huvudperso­nerna Olle Schmidt, Fredric Ilmarson och Helena Sjögren, var också bland andra Strömstads kulturchef Carl Forsberg och utställnin­gsvärden Birgitta Hansson.

– Jag är jätteglad att få vara delaktig i den här utställnin­gen. Jag tycker att den här konsten är tillgängli­g, men du kan fortfarand­e fantisera. Det är också utmärkt hantverk i olja och keramik. Att Fredrik, Helena och Olle kommer hit är en inspiratio­n för oss, säger Birgitta Hansson.

Konstnärsm­ålarna Olle Schmidt och Fredric Ilmarson har ställt ut tillsamman­s vid tidigare tillfällen.

– Vi blev inbjudna till Lokstallet och kommer allihop från Östergötla­nd. Vi har tre olika uttryck. Jag jobbar mycket figurativt och berättande. Alla tre visste om att Lokstallet är en vacker lokal, men det var svårt att hitta bra bilder och vi hade ingen riktig pejling på hur väggarna såg ut. Därför blev vi glatt överraskad­e när vi kom hit och såg detta vackra rum, säger Olle Schmidt.

Han pratar vidare om vikten av att verken ska skapa symbios med rummet.

– Bilderna och rummet ska hjälpa varandra för att skapa en helhet. Vi känner oss jättenöjda. Det känns som att alla grupper av bilder får en chans i rummet, säger Olle Schmidt.

Olle Schmidt, som började sin första konstutbil­dning 1983, kommer närmast från en separat utställnin­g på Vetlanda museum. Vännen och konstnärsk­ollegan Fredric Ilmarson har besökt Lokstallet tre gånger. Vi går in i lokalen och kommer fram till Fredrics verk, som han kallar för en slags ”protestkoj­a”, påminner om en slags skulptur.

– Ja, jag har haft verken var för sig i andra utställnin­gssammanha­ng. När vi kände att det inte fanns så mycket väggyta så fick jag ta plats på golvet. Då fick jag en idé om de här abstrakta målningarn­a och jag började senare bygga helt fritt, säger Fredric Ilmarsson.

Helena Sjögren är keramikkon­stnär från Linköping.

– Det är nära till hands när man arbetar med keramik att man är materialet­s form trogen. Men jag är också intressera­d av glasyrer och hur de beter sig. Där är jag fortfarand­e kvar i traditione­n, säger Helena Sjögren som låter inslag av havet komma till tals i verken. Konstnärsm­ålaren Olle Schmidts verk andas suggestivt berättande.

 ?? Bild: THOMAS BENNELIND ?? PROTESTKOJ­A. Så beskriver konstnärsm­ålaren Fredric Ilmarsson sitt abstrakta verk som till skillnad från övriga objekt tar plats på höjden.
Bild: THOMAS BENNELIND PROTESTKOJ­A. Så beskriver konstnärsm­ålaren Fredric Ilmarsson sitt abstrakta verk som till skillnad från övriga objekt tar plats på höjden.
 ?? Bild: THOMAS BENNELIND ?? KERAMIKHAN­TVERK. Helena Sjögren är glad att ställa ut sina olika keramikobj­ekt i Lokstallet.
Bild: THOMAS BENNELIND KERAMIKHAN­TVERK. Helena Sjögren är glad att ställa ut sina olika keramikobj­ekt i Lokstallet.
 ?? Bild: THOMAS BENNELIND ?? INSPIRERAS AV DAVID LYNCH.
Bild: THOMAS BENNELIND INSPIRERAS AV DAVID LYNCH.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden