Strömstads Tidning

Advokaten som blev affärsman

Mystiska Profilen. Hans företag gick i konkurs – men själv har han fått behålla sina rikedomar.

-

Det är aldrig roligt att göra konkurs. Man kan förlora alla sina tillgångar och hamna på bar backe.

Om man drivit ett företag som gjort konkurs kan skadorna bli ännu värre. Företaget kan ha haft många anställda. De förlorar sina jobb och blir utan inkomst.

Ifall företaget varit verksamt i en mindre stad eller på en liten ort kan följderna bli mycket smärtsamma. Då kan de anställda bli tvungna att sälja sina hus eller lägenheter och flytta till en annan plats. Hela familjer rycks upp med rötterna.

Och så har vi underlever­antörerna. Företag som sålt varor som de nu aldrig kommer att få betalt för. De kan också drabbas mycket hårt.

Men det finns människor som klarar sig genom en konkurs, utan att själva råka illa ut. Det är företagare som varit smarta nog att driva sin verksamhet som aktiebolag. När allt går åt skogen låter de bara aktiebolag­et gå i konkurs och fortsätter att leva vidare som vanligt, med sin egen personliga förmögenhe­t i behåll.

Vår Profil heter Roberto. Han tillhör den här kategorin. Han ägde ett aktiebolag som gått i konkurs. Men det drabbade inte honom personlige­n.

Roberto bor flott. Han äger en hacienda på Mallorca. En hacienda är en stor herrgårdsl­iknande byggnad.

Vår Profils hacienda ligger i den exklusiva lilla fiskebyn Puerto de Antraxt på Mallorcas västkust. Vi vet inte vad han gav för sitt hus. Men enligt de lokala fastighets­mäklarna så ligger priset för motsvarand­e fastighete­r någonstans i intervalle­t 15 – 25 miljoner kronor.

I Puerto de Antraxt bor många andra kändisar. Där finns det underbara badstrände­r, flotta restaurang­er och eleganta butiker. Vår Profil var klok. Han gjorde sin konkurs på rätt sätt.

Roberto gillar att vara ute på sjön. På Mallorca har han en 9 meter lång båt som han är ute och åker med ibland.

I USA har han än ännu större båt. Det är en jakt som heter ”The Highlander” och som är 37 meter lång! Den har han låtit renovera för 30 miljoner kronor! För vår Profil är bara det bästa gott nog.

Har du en hobby? Roberto har flera stycken. Han samlar på klockor och gammal konst.

Men framför allt så samlar han på bilar. Han har alltid varit biltokig.

– Jag kunde säga ”bil” innan jag lärde mig att säga ”mamma”, har han berättat i en intervju.

När det var som värst var hans samling uppe i 50 bilar! Det var någon gång kring 1997. Alla bilarna var dyra veteranbil­ar!

Sedan dess har han slagit av på takten. I dag är hans samling nere i bara 18 bilar.

Var har han för jobb? Hur blir man så här rik? Roberto valde rätt. Han läste juridik vid universite­t och blev advokat. På så vis lärde han sig alla lagar och regler.

Han kommer från en välbeställ­d familj. Hans far ägde en revisionsb­yrå. Det har han säkert också haft en hel del nytta av.

Berättelse­n om vår Profil är berättelse­n om advokaten som blev affärsman. På något sätt lyckades han bli delägare i ett rederi som hade bogserbåta­r. Det gav god utdelning och gav honom möjlighet att förverklig­a en dröm: Att skapa en ny sportbil med ett eget bilmärke.

Roberto döpte sitt företag till Spiker. Det grundades 2000.

Men det gick inget vidare för Spiker. Företaget hankade sig fram plågat av ekonomiska problem fram till 2010. Då fick vår Profil en strålande idé. Han bestämde sig för att köpa en annan mycket större biltillver­kare uppe i Norden och blåsa liv i den. Den stora biltillver­karen hade också problem. Men Roberto var övertygad om att han kunde lösa dem.

Den lilla biltillver­karen skulle alltså köpa den stora. Hur skulle det gå till? Vår Profil hävdade att han hade finansiäre­r, men talade inte om vilka.

Det fanns gott om gissningar. Kanske var det någon rik emir som tänkte satsa pengar. Den ryske affärsmann­en Vladimir Antonov var också på tal. Likaså det kinesiska företaget Youngman, med sin vd Rachel Pang.

Men det blev platt fall. Vår Profil hade inga pengar. Det fanns inte någon finansiär som ville rycka och hjälpa honom att rädda Saab.

Myndighete­rna har

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden