Strömstads Tidning

Stolpjakte­n växlar upp – antalet kontroller dubblas Fakta:

Stolpjakte­n

- THOMAS BENNELIND

Friskvårds­projektet är tillbaka med fler kontroller, nya kartor och längre tävlingspe­riod. Arrangören och orienterin­gsklubben Idefjorden­s SK är förväntans­fulla inför starten i juni.

Det är snart ett år sedan orienterin­gs-vm anordnades i Strömstad och Tanum. Under senhösten 2016 följde Idefjorden­s SK upp Vm-tävlingarn­a med en nygammal orienterin­gsform i ”Stolpjakte­n – friskvård med karta”, där deltagarna ska hitta stolpar som är märkta med koder och indelade i olika svårighets­grader.

Nu är initiative­t tillbaka. Stolpjakte­n startar i början av juni och pågår fram till slutet av oktober. Antalet kontroller dubblas från 40 till 80. Rune Kristianse­n, medlem i Idefjorden­s SK, berättar att den andra upplagan av Stolpjakte­n blir större på flera sätt.

– Vi kommer att göra ett utskick till alla hushållen i Strömstad om Stolpjakte­n. Efter en månad är tanken är att vi ska bygga ut Stolpjakte­n med ännu en karta över till exempel Röds-området. Det blir då 20 nya kontroller i början juli. Då har kanske de ivriga deltagarna redan klarat av de 40 första. I september sätts ytterligar­e 20 kontroller upp i ett annat lokalt område, säger han. Ni startade upp Stolpjakte­n förra året. Hur tycker du att den första upplagan genomförde­s?

– Jag tycker att det var rätt så bra. Det var 160 stycken som hade registrera­t sig på vår Stolpjakte­napp. Appen kommer att finnas kvar och man kan ladda ner appen från mobiltelef­onen. Då har man kartan * Stolpjakte­n är en orienterin­gsform som tidigare kallades för Trimorient­ering.

* Utöver i Strömstad, arrangeras Stolpjakte­n i tiotalet andra städer i Sverige som Nacka, Arvika och Köping. Stolpjakte­n finns också etablerad i norska städer som Sarpsborg och Koppang.

* Regler och utrustning: Karta och penna – alternativ­t: Ladda ner mobil-applikatio­nen Stolpjakte­n. Leta rätt på en stolpe med hjälp av kartan. Stolparna behöver inte hittas i nummerordn­ing.

* Övrigt: Det går även att hämta ut en fysisk karta på Strömstads turistbyrå.

* Arrangörer: Idefjorden­sk SK, Strömstads kommun och WOC. i telefonen. Mobiltelef­onen läser då av streckkode­n och då blir man registrera­d på just den kontrollen. De som inte har mobiltelef­on/smartphone kan använda sig av kartan som vi skickar ut. Kartor finns även att hämta upp på turistbyrå­n.

Vad har ni för förhoppnin­gar på att Stolpjakte­n ska leda till?

– Vi hoppas till att få allmänhete­n att bli intressera­de av att leta kontroller, tycka att det är roligt med orienterin­g och att locka familjer med barn. Vi vill leva på vågen efter VM.

Har det blivit någon Vm-effekt i regionen?

– I regionen, absolut. Sedan var VM en kraftanstr­ängning för klubben. Det var många år av förberedel­ser. Men nu känner vi att krafterna börjat komma tillbaka, säger Rune Kristianse­n.

 ?? Bild: THOMAS BENNELIND ?? FLER KONTROLLER. Arrangören av Stolpjakte­n har satt ihop nya kartor men också dubblat antalet kontroller från 40 till 80.
Bild: THOMAS BENNELIND FLER KONTROLLER. Arrangören av Stolpjakte­n har satt ihop nya kartor men också dubblat antalet kontroller från 40 till 80.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden