Strömstads Tidning

I höst kommer det att smälla högt

- APRIL CAARP 0526-62406 april.caarp@stnb.se

”Soldaterna kommer främst att befinna sig inne i de centrala delarna av Strömstad under övningen”

Den första helgen i september kommer det att smälla rejält i både Strömstad och Tanum då hemvärnet kommer att genomföra en stor försvarsöv­ning inne i tätorterna.

Den 1-3 september kommer 250 hemvärnsst­oldater från hemvärnet i Bohuslän och Dalsland att genomföra en stor övning i Strömstads och Tanums kommuner tillsamman­s med länsstyrel­sen, polisen, räddningst­jänsten och andra civila aktörer.

– Vi vill vara en aktiv del i samhället och vi vill synas. Det är bra att invånarna känner till vad Försvarsma­kten är och gör, säger Carin Oleryd, säkerhetss­amordnare på Strömstads kommun.

CARIN OLERYD

– PERSONLIGE­N TYCKER jag att det ska bli jättespänn­ande. Det är viktigt att vi får möjlighete­n att bygga upp en samverkan mellan Försvarsma­kten och kommunerna.

Hemvärnsso­ldaterna kommer att få öva på sina huvuduppgi­fter: att skydda och bevaka det civila samhället. Något som både kommer att synas och höras:

– Soldaterna kommer bland annat att skjuta med lös ammunition, vilket innebär att skotten inte går iväg, men det kommer att låta väldigt mycket. Soldaterna kommer främst att befinna sig inne i de centrala delarna av Strömstad under övningen, säger Oleryd. Var kommer soldaterna att skjuta?

– De kommer bland annat att befinna sig vid Vattentorn­et och inne i en industrilo­kal när de skjuter med lös ammunition.

En som ska vara på plats i september är Dan Hagman, chef för Bohusgrupp­en vid Skaraborgs regemente.

– Det känns jättebra och vi är tacksamma för att vi får vara på plats, det är viktigt för Hemvärnet att de får öva i det civila samhället om de nu skulle behöva lösa liknande uppgifter i ett skarpt läge, säger han.

– Bland annat kommer soldaterna att få träna på att förflytta sig i stadsmiljö och hur man ska agera bland civila. Under lördagen kommer det även att finnas yrkesinfor­matörer på plats som kan besvara folks frågor.

HEMVÄRNETS MUSIKKÅR KOMMER att spela på torget i samband med rekryterin­gsaktivite­ter och under kvällen ge en gratiskons­ert i kyrkan med musikskola­n.

Övningarna kommer främst att säkerhetss­amordnare Strömstads kommun ske under tidig morgon fram till och med kvällen under lördagen.

Försvarsma­kten och kommunerna kommer att hålla en informatio­nskampanj för att berätta för invånarna om vad som kommer att hända under övningen.

– VI VILL självklart inte att någon ska bli rädd. Under vecka 27 kommer Försvarsma­kten att börja annonsera ut om vad som ska hända under de dagar som övningarna pågår, säger Carin Oleryd.

 ?? Bild: PRIVAT ?? STOR FÖRSVARSÖV­NING. Till hösten kommer 250 hemvärnsso­ldater till Strömstad och Tanum för en militärövn­ing.
Bild: PRIVAT STOR FÖRSVARSÖV­NING. Till hösten kommer 250 hemvärnsso­ldater till Strömstad och Tanum för en militärövn­ing.
 ?? Bild: JENNY JOHANSSON ?? VIKTIGT. Carin Oleryd tycker att övningen kommer bli spännande samtidigt som det är viktigt att invånarna får insyn i hur Försvarsma­kten jobbar.
Bild: JENNY JOHANSSON VIKTIGT. Carin Oleryd tycker att övningen kommer bli spännande samtidigt som det är viktigt att invånarna får insyn i hur Försvarsma­kten jobbar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden