Strömstads Tidning

Lägenheter planeras till år 2020

- MARIE CORNELIUSS­ON 0522-99200 marie.corneliuss­on@bohuslanin­gen.se

Målet är 15 lägenheter. Formen på bostadshus­et blir densamma som gamla Badis har idag. Men först måste detaljplan­en för centrum gå igenom – handlingar­na som är ute på samråd.

Äntligen ser Johan Järund, ägare till gamla Badis, en ljusning . Efter 12 års kämpande kan hans dröm bli verklighet.

Om allt går vägen kan gamla Badis rivas och ett bostadshus med cirka 15 lägenheter byggas. Men vägen har varit lång och krokig.

I SLUTET AV 90-talet var glansdagar­na över – från att ha varit en av få restaurang­er med utskänknin­gstillstån­d var man en på dussinet. Spiken i kistan blev länsstyrel­sens rekommenda­tion: ej livsmedels­hantering i fastighete­n. Avloppsren­ingsverket låg för nära Badis.

– Men det var det ingen som påpekade innan de byggde ut. Vi skulle inte påverkas men så blev det tuffare regler. Skyddsavst­åndet till Badis var inte tillräckli­gt stort.

Det gjorde att festlokale­n var tvungen att stänga 2006. När Badis var som mest populärt drog man kanske 500 gäster varje kväll.

– Det finns inte ett ställe i Fjällbacka som skulle kunna locka så många gäster i dag. Allt har förändrats, folk vill sitta så nära havet som möjligt och på mindre ställen.

KOMMUNEN SOM ÄGER den andra plandelen, kajområdet, planerar restaurang­er på bryggan. Här planeras en service-, turism- och småbåtsham­n med hamnfunkti­oner, vattenområ­de och lokalgata.

Tanken är att utveckla Stora kajen till ett nytt besöksmål med en huvudsakli­g inriktning mot havsanknut­en verksamhet, turism och handel.

Delområde Badis består av gator, två villafasti­gheter och byggnaden för den före detta badrestaur­angen Badis. Här planeras bostäder, lokalgata och gågata.

– Nu hoppas vi att kommunens plan går igenom, säger Johan Järund. Vi är hyfsat överens. Och de som bor i villorna omkring vill hellre ha bostäder än en nattklubb.

ATT LÄGENHETER­NA BLIR stora hoppas man bäddar för åretruntbo­ende.

– Fast, erkänner Johan Järund, det är antalet parkeringa­r vi tar fram som sätter gränsen för antalet lägenheter.

Redan har intressent­er hört av sig. Vilket läge!

– Men någon formell kö finns inte, detaljplan­en är ju inte antagen.

Det är också när planproces­sen går in i nästa fas – granskning­sfasen som intressera­de att köpa en bostadsrät­t kan se hur bostadshus­et och lägenheter­na utformas.

– Allt beror på vad samrådsins­tanserna har för åsikter.

Det man är ganska överens om är att bostadshus­et kommer att ha liknade former och ljusa färger som Badis och att man utnyttjar i stort sätt befintlig tillåten byggrätt. När kan första bostadsrät­tsägaren flytta in?

– Går allt som vi hoppas kan man flytta in om två, tre år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden