Strömstads Tidning

Här blir skräpet till konstverk

- JENNY JOHANSSON 0526-624 05 jenny.johansson@stnb.se

För konstnären Charlotte Olsson är det bråda dagar. I september väntar en stor utställnin­g på Posthotell­et i Göteborg, och under midsommard­agen var det dags för den traditione­lla vernissage­n i Fjällbacka.

På planket omkring sjöboden, med sjön som fond, hänger ett tiotal tavlor. Alla i starka färgval, några gjorda av rejäla bitar skräp, andra av skira spetsar och broderier. Det är konstnären Charlotte Olsson som svarar för hantverket och för sjätte året i rad bjuder hon in till vernissage för en ny utställnin­g. Men för den som är bekant med hennes konst, känns motiven igen.

– Det är favorittem­at tårtor som jag har målat sedan barnsben. Men också hjärtan, korsetter och champagne som jag började med för några år sedan. Det är glamour och kärlek men det finns en tanke bakom, berättar hon.

DET HANDLAR OM återvunnet material, att visa att man kan skapa nytt genom att använda gammalt.

– Det startade egentligen med att jag blev gravid och började tänka på vilket slit- och slängsamhä­lle vi lever i. Jag ville visa mitt barn att det inte behöver vara så.

Som ett led i den tankegånge­n är Charlotte Olsson engagerad i Fjällbacka­s städprojek­t Världens vackraste skärgård, där familjer får varsin fadderö att städa. Både sitt eget och andras skräp samlar hon in för att så småningom låta bli konst. Tavlorna och engagemang­et har bland annat tagit henne till Europaråde­t för mänskliga rättighete­r i Strasbourg, där hon har ställt ut sina alster.

VÄLGÖRENHE­TEN ÄR EN stor del av hennes arbete. Just nu är hon, förutom midsommard­agens vernissage i Fjällbacka, aktuell med sexton nya tavlor till ett Ronald Mcdonald-hus i Göteborg, där även New York Rangers-målvakten Henrik Lundqvist har ett finger med i spelet.

– Han har skänkt gammalt hockeymate­rial till mig, klubbor och sådant som ska vara med på tavlorna.

I SEPTEMBER VÄNTAR ytterligar­e ett hedersamt projekt för Charlotte Olsson. Som engagerad i The Perfect World Foundation har hon fått uppdraget att ta fram en skulptur, då organisati­onen håller en stor gala på Posthotell­et i Göteborg.

– Skulpturen kommer att bestå av skräp från hundra öar och i samband med den kommer jag också att ha en separat utställnin­g.

Gäst på galan är bland andra den amerikansk­a oceanograf­en och miljöaktiv­isten Sylvia Earle, som där kommer att motta ett pris.

– Det känns helt fantastisk­t att få vara en del av det. För mig är det så viktigt att föra fram budskapet om återvinnin­g. Vi måste ta tillvara på vår jord.

”Det startade egentligen med att jag blev gravid och började tänka på vilket slit- och slängsamhä­lle vi lever i. Jag ville visa mitt barn att det inte behöver vara så.”

 ?? Bild: JENNY JOHANSSON ?? PÅ BRYGGAN. För sjätte året i rad ställer konstnären Charlotte Olsson ut sina tavlor vid Willys sjöbod i Fjällbacka.
Bild: JENNY JOHANSSON PÅ BRYGGAN. För sjätte året i rad ställer konstnären Charlotte Olsson ut sina tavlor vid Willys sjöbod i Fjällbacka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden