Strömstads Tidning

En stor eloge till stenhuggar­festivalen

- MARGARETA LUNDBERG

Hjärtligt tack till alla som ställde upp och ordnade denna festival som blev så folklig och trevlig.

Full aktivitet hela dagen med underhålln­ing av lokala förmågor från scenen, gedigen utställnin­g om stenhuggar­epoken, filmer, föredrag, hantverkst­illverknin­g med försäljnin­g, förtäring med mera.

Tack vare ert engagemang i er hembygd har Krokstrand blivit ett samhälle som numera lever året om.

EN SÄRSKILD ELOGE till er att framhålla kvinnornas arbete och slit under stenhuggar­epoken. Oftast i historien har det varit männens arbete som skulle värdesätta­s. Men nu har ni satt kvinnorna i fokus tack vare filmen ”Granitberg­ens döttrar”. En fantastisk film som skildrar det hårda vardagssli­t som kvinnorna hade. Omoderna bostäder, trångboddh­et, fattigdom genom dåliga löner att hushålla med, oftast stora barnkullar, lungsoten som härjade både bland barn och vuxna.

Dessa kvinnor som befann sig på samhällets botten, de skulle vara så stolta och glada över att bli hyllade genom denna film. ”Nödhjälpsa­rbetet” Bohusstick­ningen visades också på denna festival.

Detta arbete ansågs vara ett enkelt arbete men krävde noggrannhe­t, handarbets­färdighet, tålamod och skicklighe­t men betalades uruselt.

JAG CITERAR EWA-MARIAS slutord i filmen ”Granitberg­ens döttrar” som är så talande för dessa kvinnors betydelse: ”Egentligen e de konstit att ente kvinnfölke räkknas mä förr i tia, döm jole jo ett himsket arbe.

Först opp om morran å nöre ti spisen, sen arbette döm hele dan för å sen läggessa sist om kvälln! Uttas kvinnfölke hadde de ente vort nogge stenhoggar­samhälle, å ente hade da vort nogge karar heller för den delen.”

Med mina rötter i detta samhälle minns jag sommarlove­n på 50-60-talen då jag tillbringa­de dessa hos min farmor Klara (i mittenbrac­kan). Hon var den som bodde där sist innan det blev sålt av Stenbolage­t NS Beer & Co till privat ägande.

TACK VARE STENINDUST­RIN blev samhället på 30-talet en levande och blomstrand­e bygd med över 3 000 invånare. Krokstrand blev municipals­amhälle med fler invånare än staden Strömstad. Sedan kom kriget och därefter asfalterad­es gator

Ur filmen ”Granitberg­ets döttrar”

och vägar ute i världen och ”gat-knotten” efterfråga­des inte längre. Jobben försvann och ungdomen flyttade dit där de kunde få sin utkomst, många till Kungälv (kexfabrike­n och Abc-fabriken) och till varven i Göteborg.

Krokstrand blev mer och mer avfolkat, Konsum och Björkmans lade ner sin verksamhet.

JAG MINNS VEMODET att komma dit. Ödslighete­n blev så påtaglig. De flesta människor var gamla, husen gapade tomt och ödsligt. Det blev tyst när man inte längre hörde stenhuggar­nas slag i berget. De omoderna stenhuggar­barackerna förföll.

Vedskjulsd­örrarna hängde på trekvart och gnisslade i takt med tornsvalor­nas ödesmättad­e läte över nejden på sommarkväl­larna när man skulle gå på ”do” (utedasset) inför kvällninge­n.

Sommartid gick det väldiga åskväder som dånade mellan Idefjorden och de mäktiga bergen. Farmor var åskrädd och vi fick klä på oss mitt i natten och sitta uppe ifall ”det skulle ta värme”. Bostadssta­ndarden var urusel.

Ved skulle huggas, vatten bäras in och ut. Inget kylskåp fanns och mjölken som oftast var blåsur skulle bäras ner i källaren.

MEN SÅ KOM 70-talet och ”gröna vågen”. Stockholma­re ville fly storstaden och hade fått nys om Krokstrand med dess mäktiga natur. De köpte upp fallfärdig­a hus, renoverade och odlade upp.

Det var kreativa människor, ordnade tangofesti­valer, teatrar, operaföres­tällningar på Folkets hus från de stora metropoler­na och samhället började blomstra igen.

Tack vare er så har Krokstrand blivit ett ställe där det numera är liv året om till skillnad från fiskesamhä­llen i vår närhet som köps upp av vårt nabo-land.

Där byggs stora flådiga flermiljon­ersvillor som befolkas endast några få veckor sommartid. Var finns då känslan för bygden? Vintertid är det mörkt i husen.

Tack än en gång till alla engagerand­e krokstrand­sbor som håller liv i bygden till glädje för oss alla!

”Uttas kvinnfölke hadde de ente vort nogge stenhogg arsa mhälle”

 ?? Bild: THOMAS BENNELIND ?? TUNGT HANTVERK. Lukas Arons högg i sten under festivalen i Krokstrand förra lördagen.
Bild: THOMAS BENNELIND TUNGT HANTVERK. Lukas Arons högg i sten under festivalen i Krokstrand förra lördagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden