Strömstads Tidning

Överklagar Norrkärr

MÄLLBY: KAN FÖRDRÖJA PROCESSEN

- JAKOB SIMONSON 0526-624 10 jakob.simonson@stnb.se

Strömstads­byggen vill bygga två flerbostad­shus på Norrkärr, nära Mällby förskola. Men den idén gillas inte av tolv grannar som nu överklagar.

Christer Wäppling, fritidsboe­nde, har skrivit på namnlistan mot bygget.

– Planen verkar vara ett hafsjobb som kördes igenom av majoritete­n i miljö- och byggnämnde­n, säger han.

Tolv boende i Mällbyområ­det har överklagat det planerade bostadsbyg­get på Norrkärr. – Vi vill inte ha några hus där, säger Ruth-inger Carlsson.

I april röstade en oenig miljöoch byggnämnd i Strömstad ja till förhandsbe­sked för bostadsbyg­gen på fastighete­n Norrkärr 1:50, nära Mällby förskola.

DET ÄR STRÖMSTADS­BYGGEN som sökt förhandsbe­sked och som planerar att lämna in bygglovsan­sökan. Tanken är att det första huset, med mellan 32 och 48 små lägenheter, ska stå klart hösten 2018. Det är planerat som ett så kallat ”Kombohus Mini”, i likhet med det hyreshus som redan byggts på Mällby.

Men nu har grannar i området reagerat. Tolv grannar har gemensamt skrivit på en namnlista som skickats in till länsstyrel­sen tillsamman­s med ett överklagan­de av förhandsbe­skedet.

En av dem som skrivit på namnlistan är Ruth-inger Carlsson, som är åretruntbo­ende i området.

– Vi vill inte ha några hus där. Varför inte?

– Det här är ju lite utanför stan. Man har köpt huset härute för att det ska vara lite lugn och ro. Det blir två stora hus med många, små lägenheter och om det är små lägenheter är det ju många ungdomar som kommer att flytta in.

– JAG ÄR golfare också, och är orolig för att det blir mycket trafik i området som kommer att störa golfen.

Christer Wäppling, fritidsboe­n-

de, har också skrivit på namnlistan.

– Planen verkar vara ett hafsjobb. Det kördes igenom av majoritete­n i miljö- och byggnämnde­n, trots att förvaltnin­gen var emot. Det finns andra ställen i närheten som man hellre borde prioritera för bostadsbyg­ge.

– DET BLIR ökad trafik och en kraftig belastning vad gäller vattenavri­nningen. Förslaget känns dåligt förberett.

Strömstads­byggens vd Göran Wallo blev lite överraskad av överklagan­det.

– De grannar som finns i närheten och som bedömts vara sakägare har blivit tillfrågad­e och har gett sina synpunkter. De som blivit tillfrågad­e har haft några mindre synpunkter, men de åsikterna har vi tänkt arbeta in i bygglovsan­sökan.

Om överklagan inte går igenom, när kan ni ta nästa steg i bygget av det första bostadshus­et?

– Vi har redan gjort geologiska undersökni­ngar och en bullerutre­dning. Vi vill gärna komma igång med bygget.

När kan ni sätta spaden i jorden i så fall?

– Svårt att säga, men så snart som möjligt. Det finns färdiga avtal om husen, så vi har ett försprång där. Nu handlar det om hanteringe­n av förhandsbe­skedet, och man har ju fördröjt processen genom att lämna in en överklagan.

 ??  ?? NORRKÄRR. Till höger om gång- och cykelvägen ligger området där Strömstads­byggen vill bygga två stora flerbostad­s-hus. På bilden Thea Hilding, på väg till sommarjobb­et på Seläter camping.
NORRKÄRR. Till höger om gång- och cykelvägen ligger området där Strömstads­byggen vill bygga två stora flerbostad­s-hus. På bilden Thea Hilding, på väg till sommarjobb­et på Seläter camping.
 ?? Bild: JAKOB SIMONSON ??
Bild: JAKOB SIMONSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden