Strömstads Tidning

Rekordintr­esse för seglarskol­a

- JAKOB SIMONSON

Seglarskol­an på Rossö är igång. Och det är fler än någonsin som deltar.

Under veckan pågår seglarskol­a i Flobukten på Rossö. Lova Ericsson, 8, är en av nybörjarna som just fått lära sig slå knopar.

Seglarskol­an är en fin gammal tradition på Rossö, och den hålls alltid vecka 26. I måndags drog den igång, och det här året är det fler barn än någonsin som är med. Så många att arrangörer­na fick sätta antagnings­stopp.

Det är 43 barn sammanlagt, mellan 8 och 17 år, som deltar. De är uppdelade i tre optimistjo­llegrupper och en grupp för kölbåtar. En del av deltagarna är fastboende på Rossö med omnejd, resten är fritidsboe­nde.

– DET BYGGER en bra gemenskap mellan Rossöborna och sommargäst­erna, både mellan barnen och mellan föräldrarn­a. Här umgås folk i en vecka och det är ett kul sätt att lära känna varandra, säger Johan Risberg, ordförande i Flo SS (Flo är namnet på vattnet innanför Kosterfjor­den in mot Rossö).

En av nybörjarna som är med för första gången är Lova Ericsson, 8 år. Hon visar upp en knop hon just har lärt sig – en stoppknop som man sätter längst ut på skoten.

– Det är okej, jag har alltid varit yngst i familjen, säger Lova.

Hon har nämligen två storebröde­r. En av dem, Ludvig, är veteran i sammanhang­et och har gått i seglarskol­an på Rossö i sex år. I år är han med som hjälpledar­e.

– Om de små inte känner sig säkra i båten kan jag sitta med dem och ge tips och så.

LOVA ERICSSONS MORMOR Helene Kekonius har dessutom varit seglarfrök­en på seglarskol­an i 18 år – så seglingen ligger i blodet.

En av alla de föräldrar som är med och riggar båtarna på stranden innan det är dags att ge sig av ut på sjön är Torgny Holm från Göteborg, som är här med dottern Alice.

– Det är en otroligt kul tradition som kan skapa ett seglingsin­tresse hos barnen. Jag seglar inte själv, men jag hjälper till från land.

Johan Risberg kommer förbi och kollar till seglet.

– Det här blir skitbra, du får godkänt för det, säger han till Torgny.

Ledorden för seglarskol­an är sedan gammalt: Alla ska ha roligt, alla kan lära sig segla, och alla ska med.

– Dem håller vi stenhårt på, säger arrangören Johan Risberg.

 ?? Bild: JAKOB SIMONSON ?? NYBÖRJARE. Lova Ericsson, 8 år, är en av de yngre deltagarna i seglarskol­an. Här visar hon upp en stoppknop som hon just lärt sig.
Bild: JAKOB SIMONSON NYBÖRJARE. Lova Ericsson, 8 år, är en av de yngre deltagarna i seglarskol­an. Här visar hon upp en stoppknop som hon just lärt sig.
 ??  ?? LEDARE. Johan Risberg, ordförande i Flo SS, och Katrin Adrian är två av ledarna för seglarskol­an.
LEDARE. Johan Risberg, ordförande i Flo SS, och Katrin Adrian är två av ledarna för seglarskol­an.
 ??  ?? REKORDMÅNG­A BARN. Det är 43 barn som är med i årets seglarskol­a.
REKORDMÅNG­A BARN. Det är 43 barn som är med i årets seglarskol­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden