Strömstads Tidning

Lägre betyg på gymnasiet

- APRIL CAARP

Avgångsele­verna på Strömstad Gymnasium gick i år ut med lägre snittbetyg än tidigare år. Nu hoppas skolans rektor, Helena L’estrade, att snittet höjs till nästa år med en ny satsning.

Sedan läsåret 2014 har elevernas snittbetyg på Strömstad Gymnasium höjts med några procent varje år. Dock bryts trenden i år då 88 procent av avgångsele­verna gick ut med en fullständi­g gymnasieex­amen, en sänkning från förra året då siffran var 92,9 procent.

– Det är självklart jättetråki­gt om kunskapsre­sultaten sjunker, om det är färre som klarar sig, säger Helena L’estrade, rektor på Strömstad Gymnasium.

Något som också har sjunkit i år är meritvärde­t som i år låg på 14,0 Förra året var meritvärde­t 14,4.

– Då siffran i år ligger på 14,0 så har det sjunkit lite grann, men det är på marginalen. Men av våra 81 elever är det 35 elever som har betyg som ligger över meritvärde­t.

Till hösten kommer nya satsningar att påbörjas och förhoppnin­garna från gymnasiele­dningen är att snittbetyg­et och meritvärde­t kommer att höjas.

– Vi kommer att fortsätta arbeta med kunskapsut­vecklingen hos varje enskild elev. Sedan om man tittar på läroplanen ska eleven kunna ta ansvar för sina studier. Detta är något som vi kommer att börja ge stöd för på olika sätt.

– Förväntnin­garna är att eleverna tidigare kommer att bli medvetna om sin kunskapsut­veckling, så att de blir mer delaktiga i sitt eget lärande. Kan du ge exempel på hur detta kan komma att se ut?

– Till exempel att eleverna planerar sitt arbete vecka för vecka, så att de blir medvetna om vilka inlämninga­r, prov eller föredrag som de har under de kommande veckorna och då ska de kunna planera inför dessa.

– När våra elever har håltimmar har vi plockat in studietimm­ar, där eleven alltid kommer att ha tillgång till lärare och handlednin­g av det arbete som de behöver jobba med.

 ?? Bild: THOMAS BENNELIND ?? NY SATSNING. Helena L’estrade hoppas att elevernas snittbetyg kommer att höjas med hjälp av skolans nya satsning.
Bild: THOMAS BENNELIND NY SATSNING. Helena L’estrade hoppas att elevernas snittbetyg kommer att höjas med hjälp av skolans nya satsning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden