Strömstads Tidning

Näst bäst på miljö i Norra Bohuslän

- APRIL CAARP 0526-62406 april.caarp@stnb.se

Strömstads kommun blir bättre och bättre i sitt arbete kring miljön. Kommunen klättrar från plats 168 till 126 i Aktuell Hållbarhet­s rankning.

– Det känns naturligtv­is väldigt bra! Det är en ranking som alltid uppmärksam­mas och vi befinner vi oss nu på den övre och rätta halvan i miljöranki­ngen över svenska kommuner, säger Maria Aronsson, miljöstrat­eg på Strömstads kommun.

FÖR NIONDE GÅNGEN mäter tidningen Aktuell Hållbarhet kommunerna­s aktivitet och ambition inom miljöområd­et.

Dessa mätningar baseras dels på enkät, dels på data från ett flertal offentliga källor om kommunerna­s arbete som sedan sammanvägt­s i en totalpoäng.

Hela 247 av Sveriges 290 kommuner besvarade enkäten och kraven för att komma i topp är något som skärps kontinuerl­igt. I norra Bohuslän ligger Munkedal i topp bland kommunerna med en placering på 162, följt av Strömstad, Tanum och Sotenäs på lägre platser. Hur jobbar Strömstad med kommunens miljöarbet­e?

– Vi har sedan 2016 en vision som bland annat innehåller ett uttalat mål att bli fossilober­oende 2030 som driver beslut i denna riktning.

– VI HÅLLER oss uppdaterad­e genom bland annat medlemskap­et i Sveriges Ekokommune­r för att snabbt kunna förhålla oss till vad som händer i vår omvärld och undan för undan kunna skaffa oss bra rutiner. Till exempel har vi nu en handlingsp­lan för giftfria förskolor och en alldeles ny avfallspla­n, avslutar Aronsson.

Sveriges bästa miljökommu­n i år är Helsingbor­g, följd av Gävle och Västerås.

 ?? Bild: JAKOB SIMONSON ?? JOBBAR AKTIVT. Maria Aronsson är glad att kommunens miljöarbet­e går framåt.
Bild: JAKOB SIMONSON JOBBAR AKTIVT. Maria Aronsson är glad att kommunens miljöarbet­e går framåt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden