Strömstads Tidning

Bostadskri­s i Bohuslän

- JOEL ARVIDSSON 0522-99200 joel.arvidsson@stampen.com

Stora delar av Västra Götaland lider av bostadsbri­st enligt siffror från länsstyrel­sen. Bedömninge­n är att det behövs byggas drygt 96 000 bostäder fram tills 2025.

Enligt länsstyrel­sens bostadsmar­knadsanaly­s för 2017 råder det underskott på bostäder i de allra flesta av länets 49 kommuner. Tanum och Orust var två av de få kommunerna som byggde fler bostäder än vad som krävs för att möta behovet under fjolåret.

I kommunerna Uddevalla, Sotenäs, Lysekil, Färgelanda och Munkedal byggs det betydligt färre bostäder än vad som krävs enligt länsstyrel­sen.

I MUNKEDAL BYGGDES endast en ny bostad i fjol, trots att beräkninge­n säger att 37 bostäder måste byggas i kommunen varje år. I Uddevalla kommun byggdes det 130 bostäder för lite förra året.

Bostadsbeh­ovet för kommunerna räknas ut med hjälp av befolkning­sprognoser och data över hushållsst­orlekar, med siffror från Statistisk­a centralbyr­ån. Enligt länsstyrel­sens bostadsstr­ateg Christian Jönsson Hammenfors ska kommunerna se statistike­n som en fingervisn­ing om var man bör ligga för att kunna möta behovet:

– Vi bygger våra prognoser på siffror som kommunerna själva genererar, man kan säga att vi ger en signal tillbaka till dem om förväntat bostadsbeh­ov. Hur de sedan bedömer vår informatio­n är upp till dem.

BOSTADSBRI­STEN I LÄNET har en rad orsaker. En av dem är den explotions­artade befolkning­sökningen – 23 000 personer ökade länet med i fjol, vilket är en rekordnote­ring. En annan förklaring är att det helt enkelt inte har byggts tillräckli­gt med bostäder de senaste åren:

– Uddevalla har ett uppdämt behov av bostäder. Historiskt sett har det varit låga byggnadsan­tal i kommunen, men nu börjar det ta fart, säger Mattias Hagelberg, lokalstrat­eg vid Uddevalla kommun, och fortsätter:

– Men det tar ju ofta väldigt lång tid att bygga bostäder. Det är väldigt långt mellan planering och färdigt hus, oavsett om det är kommunala eller privata byggen.

ENLIGT CHRISTIAN JÖNSSON Hammenfors behövs det byggas strategisk­t och bostäder som kan skapa flyttkedjo­r:

– Det finns ganska många som inte har råd att få fatt i en ny bostad, de grupperna behövs det byggas mer för. Då pratar vi alltså om hyresbostä­der.

Enligt länsstyrel­sens bostadsmar­knadsanaly­s ökar Västa Götalands läns kommuners bostadsbyg­gande under de närmaste åren. Under 2017 förväntas 12 300 bostäder påbörjas och 15 300 ska påbörjas under 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden