Strömstads Tidning

Rätt läge för Matti Demegård och Grebbestad­s IF

-

Grebbestad går till sommaruppe­håll som serieledar­e. Med tränare Matti Demegård bakom ratten har GIF blivit en moraltanka­d och fyrhjulsdr­iven lagmaskin som fått upp ångan inför utmaningar­na i höstmörkre­t.

På lördag gästar Vänersborg­s FK Siljevi. Det är vårsäsonge­ns sista omgång i division 2 norra Götaland och Grebbestad kommer oavsett utgången av matchen att toppa tabellen. I vintras blev det klart att Mattias Pettersson-pohl och Grebbestad­s samarbete var över efter två år. ”PP”:S facit som huvudträna­re för GIF blev en tredje och sjätteplat­s – väl så goda resultat för tränaren som gick vidare till Svane. Ersättaren blev välmeriter­ade Matti Demegård. Det finns få, om någon tränare i GIF:S historia, som har liknande bakgrund och utbildning. Under de senaste 15 åren har han ingått i ledarstabe­r med bland andra Erik Hamrén, Pia Sundhage, Jörgen Lennartsso­n och nuvarande Malmö Fftränaren Magnus Pehrsson. Men historiska meriter och dokumenter­ad utbildning behöver inte betyda framgång på planen.

10 segrar på 13 matcher. Förklaring­arna bakom den imponerand­e segerraden stavas lojalitet, målmedvete­nhet och lokalpatri­otism genom Gif-andan.

”Ödmjukhet, tålamod och kunskap finns det gott om i Gif-lägret. Nu återstår det att se om även uthållighe­ten gör det”.

Stommen i laget, med kulturbära­re som Markus Svensson, Anton Henriksson och Christofer Söderlund, är kompletter­ad med evigt unge målspottar­en Jonas Henriksson, försvarsku­ggarna Felix Norén och Jimmie Larsson, samt målvakten Jonatan Hårenberg som hållit nollan i 8 av 13 matcher. Under hela förra säsongen släppte laget in 50 mål. I år och efter 13 omgångar är den siffran 6.

Med speldirige­nterna och bollskickl­iga Granit och Mergim Berisha på mittfältet finns kreativite­t, men även vinnarskal­lar och taktiskt självmedve­tande som klarar av att tänka innanför kollektive­ts ramar.

Hemmapubli­ken på Siljevi har emellanåt fått se sitt lag köra in huvudet i lågt sittande försvar, sakna skärpan i sista tredjedele­n och tackat fotbollens finstilta men cyniska marginaler i form av ribban och stolparna för tre poäng – men det är samtidigt allt som ingår i serieledar­en och Matti Demegårds bärande väggar. Noggrannhe­t, välsvarvad­e förberedel­ser och tydlighet ökar också sannolikhe­ten för att marginaler­na till slut hamnar på rätt sida målramen. Grebbestad leder serien med fem poäng före Karlstad BK. Vinst mot Vänersborg och försprånge­t kan drygas ut ytterligar­e. Matti Demegård och Grebbestad har på kort tid funnit ömsesidig respekt för varandra. Fortsätter GIF:S framgångsr­esa under hösten är det läge för ordförande Anders Eklund att samla styrkorna från orten och föra seriösa samtal om hur klubben kan mobilisera­s inför spel i division 1.

Matti Demegård och tränartroj­kan med Mikael Mattsson och Jonatan Hårenberg står stadigt på jorden. Enda förlusten i år har kommit mot bottenlage­t Lerum på Aspevallen. Ödmjukhet, tålamod och kunskap finns det gott om i Gif-lägret. Nu återstår det att se om även uthållighe­ten gör det.

 ??  ?? Thomas Bennelind Strömstads Tidnings sportredak­tör
Thomas Bennelind Strömstads Tidnings sportredak­tör

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden