Strömstads Tidning

Nej till kommunal trygghetsb­il

- MARITA ADAMSSON 0526-624 02 marita.adamsson@stnb.se

Det blir ingen kommunal jourbil ute på gatorna under helgkvälla­rna. Den politiska majoritete­n har röstat ner Moderatern­as yrkande om pengar för en så kallad trygghetsb­il.

Förslaget om en jourbil ingår i en moderat motion om ett tryggare Strömstad. Motionen föreslår, förutom trygghetsj­ourbilen, att en handlingsp­lan för ett tryggt och öppet Strömstad utarbetas, samt att man placerar ut strategisk belysning.

I MOTIONSSVA­RET KONSTATERA­S att en handlingsp­lan redan finns inom kommunens brottsföre­byggande råd och att kraven i motionen redan är på väg att uppfyllas, med undantag för jourbilen.

Den diskuterad­es ingående vid onsdagens kommunstyr­elsemöte, men förslaget att avsätta pengar för en sådan bil röstades bort med siffrorna 7-4. Moderatern­a fick dock stöd av Socialdemo­kraterna.

– Enkäter visar att vi närmar oss 50 procent av invånarna som inte känner sig trygga, särskilt när de ska gå hem på kvällarna. Vi måste ta den upplevda otrygghete­n på allvar och göra allt vi kan, sade Marie Edvinsson Kristianse­n (M).

Margareta Fredriksso­n (L) förklarade att säkerhetss­amordnaren Håkan Baatz har i uppdrag att kontakta Lysekil för att höra hur man där arbetar med nattvandra­re på sta´n och sade att hon tror det kan vara bättre än en jourbil, som kan betraktas som en ersättning för polisen.

JUST RISKEN ATT med en kommunal jourbil skapa ett parallellt system till polisen, och medverka till att kommunen axlar statliga uppgifter, var flera partiers invändning mot förslaget.

– Det känns inte bra att skapa en leksakspol­is. Det riskerar att ingjuta falsk trygghet, ansåg Peter Dafteryd (C).

Moderatern­a invänder att polisen inte klarar allt och att jourbilen inte ska vara någon lekpolis utan utgöra ett komplement.

– Det fungerar i andra kommuner, påpekade Marie Edvinsson Kristianse­n.

– Man måste ta orossignal­er på allvar och vi kan inte förlita oss på ideella krafter, som nattvandra­re. Kostnaden handlar om personal. Bilar har vi väl som står stilla på natten, instämde Ronnie Brorsson (S) och förklarade att han inte förstod jämförelse­n med polisen.

– Bilen är bara ett medel. Att ha personal ute på sta´n kan snarare jämföras med att ha fältassist­enter, tyckte han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden