Strömstads Tidning

Makrillfis­ket hotas av brexit

- JOAKIM GOKSÖR/TT

Den svenska fiskeindus­trins fiske av makrill och sill i brittiska vatten hotas av brexit. Branschen varnar för dramatiska konsekvens­er.

Ett brittiskt Eu-utträde utan fiskerätte­r för svenska fartyg i den ekonomiska zonen runt Storbritan­nien skulle kunna bli en katastrof för svenskt fiske och berednings­industrin på Västkusten, varnar Anton Paulrud, vd på producento­rganisatio­nen Sweden Pelagic Federation (SPF).

– DET SKULLE kunna innebära kraftigt minskade intäkter för svenska fiskare och problem inom relaterad livsmedels­industri. Jag ser egentligen inga alternativ till dessa fiskeplats­er, säger han.

– Vi drar upp ungefär 20 procent av våra fångster, motsvarand­e 10 procent av Sveriges totala fångst, i brittiska vatten. Det handlar om * Brexitförh­andlingarn­a mellan EU och Storbritan­nien har hittills inte tagit sig ur vad som kallas första fasen, där det i första hand kretsar om storleken på den brittiska notan för att lämna unionen, medborgerl­iga rättighete­r och gränsen mellan Eu-landet Irland och brittiska Nordirland. Fas två i förhandlin­garna, om den framtida handelsrel­ationen, har hittills bromsat av EU som först vill ha en uppgörelse om de tre första frågorna på plats. Tidigare var målet att andra fasen skulle kunna inledas i oktober, men nu är målet december. Siktet är inställt på att ha såväl ett skilsmässo­avtal och ett handelsavt­al på plats hösten 2018, så att britterna formellt kan lämna EU våren 2019. Den brittiska regeringen har även föreslagit en övergångsp­eriod, där dagens regelverk i princip ska fortsätta att gälla, under åren 2019–2021. Källa: Reuters fångster värda 150–200 miljoner kronor per år i första led och mångdubbel­t i de följande leden, tillägger han.

FÖR FISKENÄRIN­GEN PÅ västkusten, inklusive berednings­industrin, är beroendet av fisken från brittiska vatten ännu större, kanske 50 procent enligt Paulrud.

Fisken är ännu inte på förhandlin­gsbordet. Men den kan hamna där i början av nästa år, om EU och Storbritan­nien då som planerat inleder samtalen om den framtida handelsrel­ationen efter brexit.

SPF:S medlemmar har ett trettiotal större fiskebåtar, som tillsamman­s står för cirka 85 procent av den svenska fiskeindus­trins totala fångstvoly­m och 65 procent av fångstvärd­et. Medlemsför­etagen i SPF står enligt Paulrud samtidigt för mer än hälften av sysselsätt­ningen inom den svenska fiskeindus­trin.

Det svenska fisket i brittiska vatten är i första hand så kallat pelagiskt fiske, där det dras upp ytgående fisk som makrill, sill, tobis och skarpsill.

– Brexit kan i värsta fall bryta sönder en nu väl fungerande förvaltnin­g med stora ekologiska effekter som en följd, säger Paulrud.

ORON FÖR ATT brexit ska slå hårt mot svenskt fiske delas av landsbygds­minister Svenerik Bucht (S).

”Jag arbetar också tillsamman­s med mina europeiska kollegor i syfte att få till en så bra överenskom­melse som möjligt för Sverige och EU”, skriver han i en kommentar till TT.

Havsrätten ger Storbritan­nien rätt att när man lämnat EU upprätta en ekonomisk havszon på 200 nautiska mil (cirka 370 kilometer) runt öriket. Hur fiskerätte­rna kommer fördelas där efter brexit återstår att se.

Från brittiskt håll har det flaggats för begränsnin­gar för hur mycket fiskefarty­g från EU får fiska i brittiska vatten efter brexit. EU har samtidigt sagt att man vill ha fortsatt tillgång till brittiska vatten på samma sätt som i dag, rapportera­r nyhetsbyrå­n Reuters med hänvisning till industrikä­llor.

 ??  ??
 ?? Bild: JAKOB SIMONSON ?? HAVSFISKE. Brexit kan slå hårt mot det svenska makrillfis­ket.
Bild: JAKOB SIMONSON HAVSFISKE. Brexit kan slå hårt mot det svenska makrillfis­ket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden