Strömstads Tidning

DET MARINA LIVET KRÄVER VISSA STORLEKAR

- ROLAND JOHANSSON/TT

är omöjligt för riktigt små varmblodig­a djur att behålla kroppsvärm­en i havet. Ett litet djur förlorar värme fortare eftersom det har större yta i förhålland­e till sin volym. Det krävs med andra ord en viss volym för att ett marint liv ska vara möjligt.

Å ANDRA SIDAN kan ett havslevand­e djur oftast inte bli hur stort som helst. Det tycks som om ämnesomsät­tningen ökar i takt med kroppsstor­leken. Det innebär att djuret måste ägna allt mer tid åt att söka föda. Till slut blir ekvationen omöjlig, vilket sätter en gräns för hur stort djuret kan bli.

Fast det finns förstås en grupp som avviker från regeln – bardvalarn­a.

De väger i allmänhet tio ton eller mer. Allra störst blir blåvalen som kan nå upp till en vikt på 190 ton – det största djur som någonsin har levt på jorden.

Hur är detta möjligt? Deras enorma kroppar behöver väldiga mängder energi. Hur bär de sig åt?

Svaret är att bardvalarn­a har utvecklat helt nya organ – barderna – och helt nya metoder för födoanskaf­fning.

Barderna är långa, kamliknand­e skivor av keratin som sitter i munnen. Med hjälp av dessa har det blivit möjligt för valarna att livnära sig på små kräftdjur och småfiskar som lever i stora stim med miljontals individer – en extremt energirik föda.

När en val upptäckt ett sådant stim öppnar den sitt enorma gap och tar in tonvis med vatten som den sedan silar med barderna. Kräftdjure­n fastnar på barderna och kan sedan sväljas.

METODEN ÄR SÅ effektiv att bardvalarn­a kunnat spränga storleksgr­änserna. De kan på kort tid sätta i sig enorma mängder föda utan att anstränga sig alltför mycket – till skillnad från tandvalarn­a som fångar ett byte i taget, vilket är mer energikräv­ande.

En enda art avviker från den här principen – kaskeloten. Den tillhör tandvalarn­a men väger runt 50 ton, lika mycket som bardvalarn­a. Detta trots att den i huvudsak lever på bläckfiska­r.

Hur detta går ihop är än så länge okänt. Möjligen är bläckfisks­timmen nere i havsdjupen så stora och täta att kaskeloter­na kan fånga stora mängder på kort tid, men det skulle krävas en specialstu­die för att få ett definitivt svar.

 ??  ?? ENORMA DJUR. En blåval som just har slukat ett krillstim utanför Kalifornie­ns kust.
ENORMA DJUR. En blåval som just har slukat ett krillstim utanför Kalifornie­ns kust.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden