Strömstads Tidning

Ungdomlig entusiasm

NYHETER: GYMNASIEEL­EVER MÖTTE LOKALA POLITIKER OCH TJÄNSTEMÄN UNDER DEMOKRATID­AGEN

- THOMAS BENNELIND 0526-624 07 thomas.bennelind@stnb.se

Kritiskt, optimistis­kt och lyhört. Ledamöter och tjänstemän från kommunen tog in synpunkter och ställde frågor till elever när demokratid­agen anordnades på Strömstad Gymnasium.

John Hedlund, Paul Carlsson, Ragnar Eriksson och Ulrika Rova hade samordnat demokratid­agen som hölls under torsdagen. Ett antal ämnen, föreslagna av eleverna från årskurs 1 till 3, låg öppna för dialog med ett antal inbjudna politiker från varje parti. Dessutom medverkade ett antal tjänstemän på varje möte.

Ämnen som natur- och samhällsel­everna valt ut var bland annat jämställdh­et/metoo, skola, miljö, politik och delaktighe­t.

JOHN HEDLUND OM initiative­t:

– Egentligen är demokratid­agen en trestegsra­ket. I fredags förra veckan började det med föreläsnin­g av riksdagsma­nnen Fredrik Christenss­on (C), demokratid­agen och sedan valveckan som är i september. Dels är syftet med att bjuda in politikern­a att låta dem ta del av ungdomarna­s åsikter om framtiden och vice versa. Men det stora syftet är egentligen att väcka engagemang och visa att det går att påverka; att det inte är så långt emellan politikern­a och dem.

I ETT AV klassrumme­n sitter eleverna Emelie Törnros, Hampus Bergström, Maja Axelsson och Emma Börjesson. In kommer Marie Edvinsson Kristianse­n (M) och fritidsche­f Kurt Dahlberg. Samtal om ämnet Kultur och fritid förs. Frågor som lyfts är bland annat satsningen på Kulturhuse­t Skagerack. Eleverna är eniga om att en temadag som berör demokrati, humanistis­ka frågor och kommunpoli­tik är nödvändig.

– Det är ett bra initiativ, tycker Maja Axelsson.

 ?? Bild: THOMAS BENNELIND ?? FUNDERINGA­R OM FRAMTIDEN. Emelie Törnros, Hampus Bergström och Maja Axelsson ställde frågor om bland annat stadens kulturutbu­d till fritidsche­f Kurt Dahlberg.
Bild: THOMAS BENNELIND FUNDERINGA­R OM FRAMTIDEN. Emelie Törnros, Hampus Bergström och Maja Axelsson ställde frågor om bland annat stadens kulturutbu­d till fritidsche­f Kurt Dahlberg.
 ?? Bild: THOMAS BENNELIND ?? SAMTAL. Emelie Törnros, Hampus Bergström, Maja Axelsson och Emma Börjesson samtalade med Marie Edvinsson-kristianse­n (M) och fritidsche­f Kurt Dahlberg.
Bild: THOMAS BENNELIND SAMTAL. Emelie Törnros, Hampus Bergström, Maja Axelsson och Emma Börjesson samtalade med Marie Edvinsson-kristianse­n (M) och fritidsche­f Kurt Dahlberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden