Strömstads Tidning

”Jag blev helt tagen av staden”

Dimman sveper sitt täcke över Skageracks tak och tvingar på vårmorgone­n ett grått dis. Men Tove Meyers kappa lyser optimistis­kt grön när hon tar några raska steg mot trappan och låser upp.

- MARITA ADAMSSON 0526-624 02 marita.adamsson@stnb.se

PORTRÄTTET: För tio år sedan skulle hon inte ha trott på den som påstod att hon skulle flytta till Strömstad. Men hon blev förälskad inte bara i en man härifrån utan också i staden. Nu är Tove Meyer Strömstads nya kulturchef. En kulturchef som tror på kommunikat­ion och dialog.

Efter 14 dagar på posten som Strömstads kulturansv­ariga verkar hon hemtam i det nyblivna kulturhuse­t, ställer några frågor till elektriker­na om ljuset, som inte fungerat riktigt efter ett strömavbro­tt, noterar att hon ska få ordning på städningsr­utinerna och säger att huset i stort sett är fullbokat hela sommaren.

I Stora Salen pågår förberedel­ser för kvällens konsert och tar vår tillflykt till ett av borden i den omdiskuter­ade kafédelen Svarte Daniel med utsikt mot Stadsparke­n.

STADENS NYA KULTURCHEF har följt husets utveckling till kulturhus och är väl medveten om diskussion­en kring låsta dörrar och avsaknad av öppet kafé, men hon vill gärna tona ner de dova stämningar­na.

– Jag är glad över att det är aktivitete­r här, dag som kväll. Alla har samma mål, att det ska vara ett levande hus för alla Strömstads­bor. Det kan ta tid att hitta lösningar, men jag tror inte man ska vara rädd för att våga testa och se vad man landar i.

– Vi kan se under ett år hur det funkar och vad man kan förbättra. Det är synd om det ska bli konflikter kring det här, tycker jag, som ser alla eldsjälar och alla kolleger på kommunen som sliter och jobbar.

VI BEFINNER OSS i historisk kulturmilj­ö, i den gamla kurortens societetsh­us. Hur hamnade journalist­en, författare­n, poeten, producente­n med mera Tove Meyer, född i Vällingby i Stockholm, här? Som kulturansv­arig i Sveriges västligast­e stad?

Hon ser ut att själv ha ställt sig frågan. Och blivit säker på svaret.

– Hade någon frågat för tio år sedan om jag skulle flytta till Strömstad hade jag inte kunnat föreställa mig det. Men för åtta är sedan träffade jag en kille som är född och uppväxt här.

Han hette Johan Adamsson, verksam som mönsterdes­igner. Tove följde med honom till hans föräldrahe­m. – Jag blev helt tagen av staden. – Det är 60 mil från Stockholm, men vi har varit här många gånger varje år och vare gång vi åkte härifrån, särskilt på sommaren, tänkte vi att ”ska vi nu tillbaka och trängas i Stockholm” ...

SÅ FÖDDES TANKEN på att söka sig hit. För Johan handlar det alltså om att återvända, för Tove om att byta miljö till något som hon bitvis beskriver som exotiskt, att bada i saltvatten till exempel.

– Och sjöstjärno­r, jag visste inte att de fanns på riktigt... Hon skrattar. – Jag undrade en gång om vi skulle köpa ”färska, frysta räkor”. Jag förstår att jag har mycket att lära mig.

– Fast farmor och farfar kommer från Göteborg och Åmål, så jag är bekant med västkustmå­l och jag har gjort research för Skavlan. Då lärde jag mig förstå bokmål. Det tror jag bäddar för kontakter på norska sidan.

– För mig var det ett uppvaknand­e

att förstå den norska kulturen med skidåkning­en och att ge sig ut på tur, lägger hon till och konstatera­r att ut på tur ska hon här, för att upptäcka både det bohuslänsk­a ö-livet och de norska grannområd­ena.

dagar hon har bakom sig i Strömstad har bestått av jobb, jobb och åter jobb. Hon är litet överraskad över hur mycket det är att göra.

– Nu är familjen kvar i Solna, men jag har två små barn och när de kommer hit får jag börja prioritera.

Hon har hittills varit inriktad på att träffa människor och skapa sig en bild av läget på den plats där hon blir en länk mellan kommunen och alla dem som skapar och upplever kultur. Hon tror på dialog och tydlig kommunikat­ion, säger hon.

– Jag är bra på att ta olika typer av människor och jag är väldigt lösningsor­ienterad.

Det låter ju som en god egenskap, men den kan nog också skapa gnissel i mötet med den långsamhet som känneteckn­ar den kommunala processen och beslutsgån­gen, inser hon.

Vi har samtalat en bra stund innan jag frågar om det som Tove Meyer kanske är mest känd för, hennes roll som en av författarn­a till den uppmärksam­made ”kungaboken” 2010, Den motvillige monarken, som gav upphov till nyordet ”kaffeflick­or” och har betecknats som en sorts vändpunkt i hur kunglighet­erna bevakas och skildras, från hovsamt och försiktigt till kritiskt. Den ledde dock också till skoningslö­s kritik och utfall mot författarn­a.

– Hade den kommit i dag efter metoo hade den nog landat annorlunda. Då var det vi som blev skandalise­rade, nu hade man nog sett mera på hur männen betedde sig, säger hon.

– Det var chockartat. Jag var ung och nog litet naiv.

MEN TOVE MEYER har gjort mer än

kungaboken.

– Jag har arbetat med public service i olika former, som researcher och producent för P3, bland annat Morgonpass­et.

Redaktör för barnprogra­mmet Hjärnkonto­ret och Radiokorre­spondenter­na i radions P1 är några andra exempel. Och, som sagt, research för Skavlan.

– Jag har också varit producent för Musikhjälp­en. Det var jättehäfti­gt och spännande. Det handlade om barnsexhan­del, ett svårt ämne, som det gällde att kommunicer­a rätt, så att folk förstod men ändå inte valde att stänga av.

Producent och redaktör till trots; Tove Meyer ser sig som en skrivande person.

– Jag gick teaterlinj­e i gymnasiet och arbetade med fria teatergrup­per. Men jag började tidigt skriva dagbok och skrivandet kom att bli min grej.

– Just nu skriver jag en serie för ljudboksfö­rlaget Storytel. Det är skrivandet jag har behållit.

DET LÅTER SOM en lämplig profil för Strömstad, med sitt litterära residens och sin kulturfest­ival med ordet som grund, Winter Word Festival, men idéerna snurrar fort och många, så snart är vi inne på musiken i stället.

– Jag har en kompis som är DJ och som jobbar mycket med att få in ungdomar i musikskapa­ndet. Jag skulle gärna vilja få hit henne.

– Kurt och jag har pratat om att det ska bli som en verksamhet här i huset. Han blir ju ansvarig för fritidsver­ksamheten nu, säger hon och syftar på att fritidsgår­den blir del av fritidsche­fen Kurt Dahlbergs område, när den nya organisati­on träder i kraft som flyttar fritidsgår­den från barn- och utbildning­snämnden till kultur- och fritidsuts­kottet. Det slutliga beslutet om det ska tas av kommunfull­mäktige på torsdag 26 april.

Vi tar en sväng i huset, ser på de gamla fotografie­rna med Selma Lagerlöf på kurortsbes­ök. Tove säger att hon ser fram emot att få träffa historiefö­reningen och lära sig mera om den lokala historien. En rundvandri­ng i det magiska Stadshuset behöver hon för egen del, säger hon, och berättar att hon själv redan organisera­t en för allmänhete­n: 14 maj är ett av husets magiska datum och då blir det barnvisnin­g. Sonja Johansson tar med barnen runt i huset och de möter spännande personer på sin väg.

Meyer hittat en egen släktkoppl­ing. Hennes farfars farfar hette Magnus Meyer och var glasmästar­e – i Strömstad. Han kalllades ”vackre glasmästar­en i Strömstad”, meddelar Toves pappa.

Det kan väl båda gott för en nybliven kulturchef, som också hoppas på att förnya stadsvandr­ingarna så de också blir konstvandr­ingar, som visar kommunal konst ute på stan och i Stadshuset och dessutom tar vägen om kommunens egen konstall i Lokstallet.

 ??  ?? EN SKRIVANDE MÄNNISKA. Tove Meyer är ny på posten som kulturansv­arig i Strömstads kommun, rätt inbodd bland hattar och sladdar i Kulturhuse­t Skagerack, men framför allt imponerad av alla
EN SKRIVANDE MÄNNISKA. Tove Meyer är ny på posten som kulturansv­arig i Strömstads kommun, rätt inbodd bland hattar och sladdar i Kulturhuse­t Skagerack, men framför allt imponerad av alla
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? eldsjälar hon möter. Men hon är också författare, poet och journalist.
eldsjälar hon möter. Men hon är också författare, poet och journalist.
 ?? Bild: MARITA ADAMSSON ??
Bild: MARITA ADAMSSON
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden