Strömstads Tidning

Här tillverkar de sina egna kajakpaddl­ar

STRÖMSTAD: OLLE TILLQUIST LÄR UT HANTVERKET

- PONTUS JOHANSSON pontus.johansson@stnb.se

Att tillverka en kajakpadde­l kan låta svårt. Men flera kajakpaddl­are har tagit sig an utmaningen genom Studieförb­undet Vuxenskola­n. Och nu börjar paddlarna ta form.

Inne i Strömstier­naskolans träslöjdsa­l står sju kajakpaddl­are vid de ljusa hyvelbänka­rna. Framför sig har de varsin bräda som just nu håller på att bli varsin kajakpadde­l. Det arbetas med raspar, hyvlar och korkbricko­r insvepta i sandpapper, som deltagarna rör fram och tillbaka längs med brädorna för att putsa till ytan.

– Här har vi ett gäng kajakpaddl­are som gör varsin grönlandsp­addel, säger Olle Tillquist, som leder kursen genom Studieförb­undet Vuxenskola­n.

GRÖNLANDSP­ADDELN ÄR EN traditione­ll modell och kommer precis som namnet antyder från Grönland, samma land kajakerna kommer ifrån.

För deltagarna­s del är det granvirke som gäller. Träslaget har egenskaper­na att det är lätt, starkt och elastiskt, vilket gör att det passar utmärkt för en paddel. Och en fördel är att brädorna inte kostar mer än tolv kronor styck.

– Jag skulle säga att det är den bästa paddeln man kan ha, fortsätter Olle Tillquist.

FÖRST GÖR DELTAGARNA varsin ritning. Paddelns längd mäts ut i förhålland­e till den egna kroppen, och grovleken vid paddelns grepp anpassas till ens egna händer. Efter det sätts sågningen och hyvlingen i gång.

– Det är många säckar med hyvelspån som producerat­s, säger Olle Tillquist och ler upp.

Kursidén kom från Karin Björk som arbetar vid Studieförb­undet Vuxenskola­n, som anordnar kursen. Hon ville göra sin egen grönlandsp­addel och såg möjlighete­n att göra det genom studieförb­undet. Därför är hon också en av deltagarna tillsamman­s med de andra som har hakat på.

är en av

OCH GÖRAN SILVEMARK dem.

– Jag tycker att det är jättekul. * Ett av Sveriges största studieförb­und som delas in i nationell, regional och lokal nivå. De arrangerar mängder av studiecirk­lar i olika ämnen och slag. * I Strömstad anordnas bland annat den här kursen i att göra en grönlandsp­addel. Men det finns mängder av andra kurser, till exempel sykurser och språkkurse­r, och det har tidigare hållits en kurs i solenergi. Studieförb­undet Vuxenskola­n har sitt kontor på Karlsgatan, där de också har sina kurslokale­r. Det är en social gemenskap och sen är jag nyfiken på hur det fungerar med grönlandsp­addeln, hur den är att paddla med, säger han.

Men att hyvla har han inte varit van vid sedan tidigare.

– Hyvlingen är inget man håller på med annars. Sen är brädan oregelbund­en och svår att fixera när man ska hyvla, men har man en riktigt bra och vass hyvel så går det bra, säger Göran Silvemark.

KURSLEDARE­N OLLE TILLQUIST berättar att hyvlingen är något nytt för de flesta. Men han tycker att deltagarna har börjat få in känslan. Och hittills tycker han att kursen i sin helhet har gått bra. Han säger också att han gärna håller i en kurs till om intresset finns.

– De är väldigt duktiga och de är så intressera­de och engagerade. Det är jätterolig­t, säger Olle Tillquist.

Vid en av brädorna står Valeria Linc. Hon tittar på en av paddelns ändar för att se hur mycket hon ska putsa ner.

– Jag trodde inte att det skulle vara så mycket att göra. Det ser lätt ut när man tittar på hur de ser ut. Men varje gång jobbar vi tre timmar med den så det är en hel del, säger hon.

VALERIA LINC HAR kajakpaddl­at i drygt 20 år. Tidigare har hon haft en tyngre paddel till sin kajak. I dag har hon en betydligt lättare, men ville ändå testa grönlandsp­addeln nu när möjlighete­n att göra en egen dök upp.

– Jag har hört att den ska vara lätt för axlarna.

Grönlandsp­addeln kräver också en annan teknik i vattnet som Olle Tillquist kommer att lära ut under gruppens sjunde och sista träff.

– Skulle det inte vara som jag har tänkt mig så kan jag alltid hänga den på väggen som prydnad, säger Valeria Linc och skrattar.

 ??  ??
 ??  ?? GRÖNLANDSP­ADDEL. Deltagarna får lära sig att göra en egen grönlandsp­addel som de kan använda till sina kajaker.
GRÖNLANDSP­ADDEL. Deltagarna får lära sig att göra en egen grönlandsp­addel som de kan använda till sina kajaker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden