Strömstads Tidning

PRO Strömstad knopades in med Nina Naess

-

Föreningsm­ötet i april gästades av Nina Naess, Knop & Knåp och överförmyn­dare Anita Rylander.

Ella-stina Olausson hälsade välkommen till ett 70 – tal medlemmar.

Anita Rylander, Strömstads kommun, informerad­e om att det saknas gode män, förmyndare och ställföret­rädare. Måndagen den 7 maj genomförs en utbildning för att bli god man/förvaltare i Strömstads kommun. Hon framförde att en god man är viktig för alla i Sverige ska få samma rättighete­r och möjlighete­r oavsett egen förmåga. På ålders höst när minne och hälsa sviktar, kan en god man vara en nyckelpers­on för att lotsa fram till rätt boende och social service, hantera ekonomi och medverka till att höja livskvalit­eten.

Nina Naess berättade att en av hennes passioner i livet är det gamla hantverkst­raditionen att från tågvirke, rep, knåpa ihop knopar.

Hennes farfars far kom till Strömstad från Dröbak och etablerade sig med sjömanshan­tverk som ledde till anrika i Hanssons Skeppshand­el i Bukten. Nina började i tidig ålder att lära sig hantverket, bland annat med förtöjning­ar till räktrålare. Genom åren fick hon kontakt med Almer Larsson som hade trålverkst­aden på Torskholme­n och lärde mycket av honom. Hon tog styrmansex­amen som 50-åring. Hon är medlem i varumärket Njord som lyfter fram det unika som kommer från den nordligast­e delen av Bohuslän.

Hon har knopat priser till VM i orienterin­g, bowls-vm som har avgjorts i Strömstad och kommer att tillverka priser till seglings-vm i sommar i Gävle.

På mötet informerad­es det från KPR , Kommunala Pensionärs­rådet, och diskuterad­e besluten i kommunfull­mäktige om att bygga multifunkt­ionella kök och nya äldreboend­en.

Nästa möte är vårfesten den 22 maj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden