Strömstads Tidning

Gamla sedlar blir ogiltiga

- MARITA ADAMSSON 0526-624 02 marita.adamsson@stnb.se

”Det är kul att testa sig själv och jämföra sig med andra”

Har ni norska sedlar i plånboken? Kolla då hur gamla de är. Norska 100- och 200-kronorssed­lar med Kristian Birkeland och Kirsten Flagstad på blir nämligen ogiltiga 31 maj.

Nya sedlar kom för ett år sedan och nu ska de gamla inte längre användas. Men i Norge räknar man med att 10,7 miljoner 100-lappar och 9 miljoner 200-kronorssed­lar fortfarand­e befinner sig i omlopp, enligt norska radions hemsida.

DEN SOM HAR gamla sedlar bör se till att byta ut eller använda dem före 30 maj, förklarar företrädar­e för Norges Bank. Men det är inte helt hopplöst om man inte klarar detta. Norges Bank är skyldig att växla in ogiltiga sedlar i tio år framåt, skriver radion.

Det finns också banker och matvarubut­iker som kommer att växla in de gamla sedlarna också efter 30 maj, utan att vara skyldiga att göra det.

Radion har gjort en rundringni­ng och har bland annat följande upplysning­ar om när de slutar ta emot gamla sedlar:

MATVARUBUT­IKER SOM JOKER, Spar, Meny och Kiwi sätter alla stopp 30 maj, medan matvaruked­jan Rema fortsätter att hantera gamla sedlar också efter 30 maj.

Sparebanke­n, Danske Bank och Nordea uppger att slutar ta emot sedlarna 30 maj.

De gamla sedlarna byts ut för att de nya är säkrare. Man undviker därigenom lättare förfalskni­ngar, förklarar Norges Bank.

Vid slutet av 2018 ska också nya 50- och 500-kronorssed­lar ges ut, medan nya 1 000-lappar kommer 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden