Strömstads Tidning

Vill erbjuda mer vård på Strömstads sjukhus

STRÖMSTAD: PRAKTIKERT­JÄNST VILL ERBJUDA MER VÅRD

- JAKOB SIMONSON 0526-624 10 jakob.simonson@stnb.se

NYHETER: Vid ett möte med region- och kommunpoli­tiker i Strömstad berättade Patrik Thulin (bilden), vd för Praktikert­jänst Närsjukhus, om sina planer för utökad vård på Strömstads sjukhus. Idéerna landade i god jord hos regionpoli­tikern Tony Johansson (MP).

– Det är bara en fråga om hur och när.

På tisdagen hölls ett möte om sjukhusets möjliga framtid – på sjukhuset.

Det var aktionsgru­ppen Jour Strömstad som bjudit in Patrik Thulin, VD för Praktikert­jänst Närsjukhus, regionpoli­tikern Tony Johansson (MP) och lokala Strömstads­politiker: Kent Hansson från S, Anders Ekström, Sven-åke Persson och Peter Nilsson (KD) samt Fredrik Eriksson (SD). Även Margareta Fredriksso­n (L) var inbjuden men kunde inte vara med.

Patrik Thulin från Praktikert­jänst höll en dragning för politikern­a om sina planer på att fylla Strömstads sjukhus med verksamhet. Planerna har tidigare presentera­ts i Strömstads Tidning (30/8 2018).

Bland annat vill Praktikert­jänst erbjuda jourvård på sjukhuset kvällar och helger, dagkirurgi samt en återöppnad dialysmott­agning. Företaget vill också starta korttidsbo­ende med 20–24 platser.

– Jag vill ha mer hälsovård med bra kvalitet för Strömstads­borna. Ekonomin är förstås en del i det, vi kan inte gå med förlust, men jag ser att det finns en efterfråga­n på den vård vi skulle kunna erbjuda på sjukhuset, även från norsk sida. Jag vill ge medborgarn­a den sjukvård de behöver, säger Patrik Thulin.

En förutsättn­ing för allt detta är att regionen gör en upphandlin­g. Tony Johansson (MP), som sitter som vice ordförande i regionens Hälso- och sjukvårdss­tyrelse, är efter mötet påfallande positiv till de planer som Praktikert­jänst och Jour Strömstad presentera­r.

– Det här ligger väldigt väl i linje

Praktikert­jänst vill fylla Strömstads sjukhus med verksamhet. Regionpoli­tikern Tony Johansson (MP) är positiv: – Det är mest en fråga om hur och när.

med den omställnin­g av vården som regionen har bestämt att vi ska genomföra. Vi ska gå ifrån den här Babels hus-mässiga centralise­ringen av vården och i stället föra mer vård närmare invånarna. Du låter väldigt positiv till detta. Kommer du att föra fram de här idéerna i regionpoli­tiken?

– Som jag ser det handlar det mest om hur och när detta ska genomföras. Sedan får vi se hur posterna i de olika nämnderna och styrelsern­a fördelas – det är fortfarand­e inte helt klart efter valet.

Stein Rukin, Jour Strömstad, var mycket positiv efter mötet med Tony Johansson.

– Detta kommer att bli av under 2019, det är jag övertygad om. Jag kan nästan garantera att dialysmott­agningen kommer att öppna igen, säger Stein Rukin.

– Tony Johansson låter ju väldigt positiv till de här planerna. Ska man utgå från det han säger, då kan det bli realiserat under 2019, säger Anders Ekström (KD). Är du hoppfull över att detta ska kunna bli verklighet?

– Jag har varit med och slagits för det här, att fylla sjukhuset igen, i flera år. Det känns mer positivt nu än det gjort på länge.

 ??  ??
 ??  ?? MÖTE OM STRÖMSTADS SJUKHUS. Peter Nilsson (KD) med ryggen mot kameran, med Kent Hansson (S), regionpoli­tikern Tony Johansson (MP) och till höger Fredrik Eriksson (SD).
MÖTE OM STRÖMSTADS SJUKHUS. Peter Nilsson (KD) med ryggen mot kameran, med Kent Hansson (S), regionpoli­tikern Tony Johansson (MP) och till höger Fredrik Eriksson (SD).
 ?? Bild: JAKOB SIMONSON ??
Bild: JAKOB SIMONSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden