Strömstads Tidning

Norge öppnar för Skåne – men inte Västra Götaland

Nu kan norrmän resa till Skåne, Blekinge och Kronoberg, och till och med Spanien och Italien, utan att hamna i karantän – men inte till Strömstad.

- Jakob Simonson

Nyheter: Norska gränsen öppnas för flera svenska regioner. Men vill norrmän åka till Strömstad får de fortsatt karantän. Detta kan ge katastrofa­la följder för Strömstad, menar kommunalrå­det Kent Hansson (S).

I praktiken stängde Norge sina gränser för utlandet den 12 mars med anledning av coronapand­emin. Efterhand har landet öppnat för flera länder och regioner i Europa. Nu öppnar landet upp sina gränser för många länder – och även tre regioner i Sverige. Det gäller Skåne, Blekinge och Kronobergs län.

Öppningen kommer att träda i kraft den 15 juli.

Det meddelade norska regeringen vid en presskonfe­rens på fredagen. Under presskonfe­rensen visade justis- og beredskaps­minister Monica Maeland og naeringsmi­nister Iselin Nybø en karta över vilka länder och regioner som är ”gröna” (där smittsitua­tionen är under kontroll) och vilka som är ”röda” (som Norge fortfarand­e håller stängt till). Skåne, Blekinge och Småland är de delar av Sverige som är gröna på kartan – resten av landet är rött.

Övriga svenska regioner är fortsatt ”röda” på norska regeringen­s karta. Till Västra Götalandsr­egionen är gränsen fortsatt stängd.

I övrigt öppnar Norge för de flesta europeiska länder. Några av dem som fortfarand­e är undantag är, förutom större delen av Sverige, Bulgarien, Rumänien, Ungern och Portugal.

Bland annat gränserna till Spanien, Italien och Storbritan­nien öppnas – men alltså inte till Västra Götaland.

En journalist ställer frågan på presskonfe­rensen om hur man ska kontroller­a var resande norrmän som ska passera gränsen till Norge har varit.

– Man kommer fortsatt att stoppas vid gränsen och få frågor om var man varit. Om man säger att man har varit i Skåne, men egentligen varit på Nordbycent­ret i Strömstad och handlat, så kan det bli stickprov och karantän. Men i grund och botten utgår vi från tillit och att var och en tar ansvar för smittsprid­ningen, säger justis- og beredskaps­minister Monica Maeland.

Norges justitiemi­nister Monica Maeland förklarar att den som har sin partner utomlands kan få ta emot denne på besök, om ett särskilt ”kärastepas­s” upprättas.

– Vi hoppas att Sverige kan komma in gradvis bland de gröna länderna, region för region, framöver, sa statsepide­miolog Frode Forland.

Läs mer på www.stnb.se.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden