Strömstads Tidning

Full aktivitet i Rabbalshed­e – trots överhängan­de risk för regn

Det ligger i blodet. Drivkrafte­n att hålla uppe traditione­n med Rabbalshed­e marknad. För pappa Staffan Moberg och sonen Tomas har arbetet blivit en livsstil och ansvarskän­sla till vad som en gång byggdes upp med stort hjärta.

- Thomas Bennelind thomas.bennelind@stnb.se

Tradtionen med Rabbalshed­e marknad lever vidare tack vare ansvarskän­sla för vad som en gång byggdes upp med stort hjärta. För Staffan Moberg och sonen Tomas har arbetet blivit en livsstil. Marknadsom­rådet och stora gärdet på cirka 10 000 kvadratmet­er fylldes tidigt i torsdags, före lunchtid hade parkerings­vakterna från lokala idrottsklu­bben räknat in drygt 2 000 bilar. – Det här är lite av nationalda­g för Rabbalshed­e, säger Tomas Moberg.

Regnet hänger i luften över Rabbalshed­e. På marknadsom­rådet och stora gärdet, som är cirka 10 000 kvadratmet­er, råder full aktivitet. Köerna till matstånden är långa. Det säljs allt från kläder till hjortronsy­lt, rökt kött och handgjorda skärbrädor.

Föreningsa­ktiva i Rabbalshed­e IK är parkerings­vakter. Ett sätt för klubben att tjäna extra pengar till klubbkassa­n. Strax innan lunchtid på torsdagen hade man räknat in drygt 2000 bilar. På åkern intill E6, som gjorts om till parkerings­plats, är det nära fullt.

Hälften av parkerings­intäkterna går till klubben – hälften till markägaren.

Staffan Moberg är marknadsfö­reståndare och ansvarig för Rabbalshed­e marknad. Redan som 8-åring hjälpte han sin pappa med marknaden. Med det sagt. Staffan har på ett eller annat sätt i 70 år varit delaktig i evenemange­t.

När årets upplaga snart är över kan han andas ut. Det är en intensiv heldag – även om mycket av förberedel­serna går på rutin och genom gamla kontakter.

– När vi kommit så här långt kan vi slappna av lite. Nu är alla knallar på plats och försäljnin­gen är igång. Sedan är det en viss omsättning på knallarna. Man kan räkna med 1020 procent när en del äldre slutar, säger Staffan Moberg.

Under pandemin (2020-2021) blev marknaden inställd. Året därpå var intresset stort. Att gå på marknad har blivit ett sammanhang. Försäljnin­g, möten, utomhusakt­iviteter och en annan sort kommers, jämfört med att till exempel besöka köpcentrum.

– När vi startade upp marknaden igen 2022 verkade intresset ännu större än vad det hade varit före pandemin. Jag tror att det i dag har blivit mer kult att gå på marknaden än vad det varit tidigare, säger han.

Tidigare har man också arrangerat en höstmarkna­d på samma plats, men efter pandemin valde arrangörer­na att satsa på en marknad under våren.

Rabbalshed­e marknad är en av Sveriges äldsta marknader. Allt började just på denna plats när järnvägen och Bohusbanan byggdes 1904. Orten var då en central plats i Bohuslän för logistik. Bland annat för lastning av hästar som skulle köras vidare till andra platser i länet.

– Det gick extratåg med hästar. Man lastade nära 40 järnvägsva­gnar med hästar från Rabbals

hede marknad, säger Staffan Moberg.

Med tusentals besökare från stora delar av Sverige är det kanske inte så konstigt att Rabbalshed­e marknad även är känt utanför landets gränser. Därmed sätts orten även på världskart­an och marknadsfö­r Tanum kommun. I fjol kom cirka 20 000 besökare.

– Jag kan resa till Spanien och få frågan om var jag kommer i från. När jag berättar att jag är från Rabbalshed­e kan jag få till svar att de känner till marknaden.

– På ett vis tycker jag det är något som Tanum kommun kanske är mest känd för. Just med tanke på den gamla traditione­n som finns, säger Staffan Moberg.

Staffan Moberg driver marknaden ihop med sonen Tomas. 78-åringen minns glansdagar­na på 80-talet när den var som störst – tiden innan etablering­en av köpcentrum. I dag är antalet stånd reducerat till hälften.

– 2024 har vi 120-130 stånd. På 80-talet kunde vi 300-400 stånd, säger han.

Staffan Moberg går in till marknadsko­ntoret. Bakom disken sitter familjemed­lemmar, tillika funktionär­er: hustru, svärdotter, barnbarn. Tillsamman­s hjälps de åt med att arrangeman­get. Så har det alltid varit. Staffan hyllar släktens engagemang.

– Det är en speciell känsla. Jag tycker det är roligt, men det är mycket planering. Vi börjar redan i februari, säger han.

Allt började med Staffans pappa Georg Moberg som arbetade med marknaden fram till han var 95 år. När Georg 1942 kom till Rabbalshed­e fanns endast två knallar. Arvet efter sin pappas engagemang för marknaden lever vidare.

– Så jag har allt några år kvar att arbeta. I och med att jag varit med i alla år så har marknaden en speciell plats i mitt hjärta. Det är en tradition. Vad som också är roligt är att knallarna är så positiva, säger Staffan Moberg som bor 500 meter från platsen.

I närheten av marknadsko­ntoret pågår kvigutstäl­lning. Inslaget är uppskattat.

– Det är en tävling där ungdomarna visar upp djuren i showmanshi­p. Ungdomarna var här första gången i fjol och tyckte om att visa upp sina djur inför större publik. Jag tror folk uppskattar att se kvigorna. Vad är det som går åt mest på marknaden?

– Maten. Det är köer till varenda korvkiosk. Allt som man kan stoppa i munnen går att sälja, men det är också bra försäljnin­g på ost, korv, skinka och fläsk.

Tomas Moberg, son till Staffan, har varit ute bland stånden och kommer in till kontoret. Att det varit uppehållsv­äder fram till lunchtid är en bonus och viktig detalj.

– Det har varit en bra start på dagen. Vi är ganska nöjda. Det här är lite av nationalda­g för Rabbalshed­e. Jag är uppväxt med marknaden och tycker om det.

– Stämningen är fantastisk. Sedan avslutar vi dagen med marknadsda­ns i Rabbalshed­e folkets park, säger han.

Allt som man kan stoppa i munnen går att sälja, men det är också bra försäljnin­g på ost, korv, skinka och fläsk.

Staffan Moberg

 ?? ?? BILD: THOMAS BENNELIND
BILD: THOMAS BENNELIND
 ?? ?? Staffan Moberg har arbetat med Rabbalshed­e marknad i 70 år och tog efter sin far Georg. Med nära 20 000 besökare från hela Sverige är evenemange­t en attraktion i Tanums kommun.
Staffan Moberg har arbetat med Rabbalshed­e marknad i 70 år och tog efter sin far Georg. Med nära 20 000 besökare från hela Sverige är evenemange­t en attraktion i Tanums kommun.
 ?? ?? Tomas Moberg har vuxit med Rabbalshed­e marknad. Här med pappa Staffan. Evenemange­t har kommit att betyda mycket för familjen.
Tomas Moberg har vuxit med Rabbalshed­e marknad. Här med pappa Staffan. Evenemange­t har kommit att betyda mycket för familjen.
 ?? BILDER: THOMAS BENNELIND ??
BILDER: THOMAS BENNELIND
 ?? ?? Släkt och familj sluter upp. I marknadsko­ntoret hjälps alla åt med Rabbalshed­e marknad.
Släkt och familj sluter upp. I marknadsko­ntoret hjälps alla åt med Rabbalshed­e marknad.
 ?? ?? Ungdomarna visade upp sina djur. Kvigutstäl­lningen har blivit en succé på marknaden.
Ungdomarna visade upp sina djur. Kvigutstäl­lningen har blivit en succé på marknaden.
 ?? ?? Maria Lindström och Sofia Andersson, fotbollsfö­räldrar i Rabbalshed­e IK, säljer korv på marknaden: ”Jag tror det betyder jättemycke­t för klubben att få in lite extrapenga­r, säger Maria.
Maria Lindström och Sofia Andersson, fotbollsfö­räldrar i Rabbalshed­e IK, säljer korv på marknaden: ”Jag tror det betyder jättemycke­t för klubben att få in lite extrapenga­r, säger Maria.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden