Strömstads Tidning

Kommunen väljer väg för Rådhusberg­et

- JAKOB SIMONSON 0526-624 10 jakob.simonson@stnb.se

Det är flera stora byggprojek­t på gång i Strömstad. Ett av dem är Rådhusberg­et, där det hållits samråd om vilken väg kommunen ska välja för bebyggelse­n. Nu har miljö- och byggnämnde­n fastnat för Toppen – det mest exploatera­nde alternativ­et. Men nämnden var inte enig.

Enligt miljö- och byggförval­tningens förslag ska cirka 170 nya bostäder byggas på Rådhusberg­et. Då bebyggs även det befintliga grönområde­t uppe på berget.

När det gäller de planerade nya bostäderna på Rådhusberg­et har det funnits flera olika alternativ med olika grad av förtätning.

Planprogra­mmet har varit ute på samråd mellan den 17 december 2016 och 27 januari 2017. Nu är miljö- och byggförval­tningens förslag att utgå från alternativ­et Toppen, som innefattar bebyggelse på det befintliga grönområde­t högst upp på Rådhusberg­et.

Beslutet i miljö- och byggnämnde­n att anta förslaget var inte enigt. Både M och S hade varsitt eget motförslag, som röstades ner av majoritete­n.

UNDER SAMRÅDET HAR 34 yttranden kommit in, varav 14 från sakägare som bor inom planområde­t. Flera förordar alternativ­et Toppen – men några avvisar det helt. ”Min åsikt är tveklös: Snälla, släpp exploateri­ngstanken med Toppen!!” skriver en person.

– Det är viktigt att lyssna på synpunkter­na och det har vi gjort. En del är kritiska till Toppen, andra är mer positiva. Från början var förslaget att bygga omkring 285 bostäder, nu är det nedbantat till omkring 170, även om man inte kan säga exakt hur många lägenheter det blir i det här skedet, säger Bengt Bivrin (MP), nämndens ordförande.

Strömstads­byggen menar i sitt yttrande att det endast är alternativ­et Toppen som är intressant och genomförba­rt. Även kommunstyr­elsen förordar alternativ­et Toppen, ”eftersom det ger ett rejält tillskott av bostäder utan att ge någon stor störning för befintliga bostäder”.

S VILLE DÄREMOT ha en mer försiktig utbyggnad av Rådhusberg­et och förordade alternativ­et Kanten B.

– Vi vill ha färre nya lägenheter i vårt förslag, strax över 100. Vi tycker att det blir för hård exploateri­ng med Toppen och dessutom är det flera andra planer på gång med många lägenheter, som Canning, säger Ronnie Brorsson (S).

Nu ska en detaljplan tas fram i samarbete med Strömstads­byggen och tekniska förvaltnin­gen.

 ?? Bild: JAKOB SIMONSON ?? PÅ RÅDHUSBERG­ET. Bengt Bivrin (MP), ordförande i miljö- och byggnämnde­n, vid det grönområde på Rådhusberg­et som ska bebyggas (Arkivbild).
Bild: JAKOB SIMONSON PÅ RÅDHUSBERG­ET. Bengt Bivrin (MP), ordförande i miljö- och byggnämnde­n, vid det grönområde på Rådhusberg­et som ska bebyggas (Arkivbild).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden