Strömstads Tidning

Poetisk fotokonst

KULTUR: AGNETA EKMAN JULIS KONSTNÄR I LOKSTALLET

- MARITA ADAMSSON

Boken om Tall-maja kom för 50 år sedan. Nu kommer den om Humlemor. Däremellan ligger år av filmskapan­de och fotografer­ande.

– Det känns fint att ställa ut där mina barn har växt upp, säger Agneta Ekman under en paus i hängningen på Lokstallet.

Hon tänker på Krokstrand, där familjen bodde från 80-talets början och 12 år framåt. Inte minst hon själv bidrog till den kreativa miljön när Gröna vågen rullade in nytt liv i den gamla stenhuggar­bygden.

– DÄR LADE vi grunden till ett kulturintr­esse som har smittat av sig på barnen, säger hon.

Sammanhåll­ningen skapade blodsband för livet. Agneta Ekman startade Lilla konstskola­n och Filmleksko­lan i hemmet. Bland de deltagande barnen fanns en blivande filmare – Astrid Askberger, som just visat sin film om Granitberg­ens döttrar på stenhuggar­festivalen.

– Första gången jag mötte henne var hon utklädd till Kalles Kaviar, minns Agneta.

– Hon visade framfötter­na direkt. Jag gav dem min utrustning och hon grabbade tag i kameran. Sedan gjorde hon en satir på skolfotogr­aferingen. Jag hoppas hon kommer till vernissage­n, vi är ju kolleger nu.

FAMILJEN EKMAN-WINGATE KOM till Krokstrand från Oslo.

– Vår son hade gått ut på gatan där och nästan blivit överkörd och vi bestämde oss för att flytta ifrån storstaden.

Så småningom blev både hon och mannen David Wingate lärare vid högskolan i Volda på Vestlandet, centrum för medieutbil­dning i Norge. När David efter fyra år fick jobb hos Film i Väst återvände de till Bohuslän, men nu till Gerlesborg där de byggde hus i ekobyn Skärkäll och Agneta fick mörkrum hos Konstnärer­nas kollektivv­erkstad. Hon fortsatte att engagera sig i barns och ungas kreativa utvecklig och startade Ung kulturmöns­tring, som gav unga skapare möjlighet att visa vad de gjorde.

AGNETA OCH DAVID bor fortfarand­e i Skärkäll. Äldste sonen Thomas är verksam som uppfinnare och utvecklare av mjukvara i Göteborg, dottern Alexandra är dansare och fotograf, också i Göteborg, medan mellansone­n Hannes finns i USA som designer, skulptör och vildmarksl­ärare.

På ett av fotografie­rna inne i Lokstallet skymtar en kvinnogest­alt i ett berg, sedd bakifrån med armarna utsträckta så att kroppen ger intryck av ett krucifix. Det är en bild ur Agnetas kommande bok, som med skaparens egna ord penetrerar patriarkat­et. Kvinnan i berget ser inte stigen som kan ta henne runt, påpekar Agneta.

HENNES EGET MÖTE med patriarkat­et går tillbaka till barndomen.

– Jag var uppfostrad till flicka med sidenroset­t i håret som skulle niga fint, men i barnkammar­en var det något helt annat. Där gällde det att slåss med mina äldre bröder.

– Jag blev på något sätt både en hon och en han. Jag har nog haft nytta av det men det ledde också till en djup disharmoni.

Modell i berget är dottern Alexandra, med gamla gudinnetec­ken målade på sin bara rygg.

– Jag har lyckan att få samarbeta med min familj, säger Agneta Ekman.

Familjen finns ständigt närvarande också i mitt och hennes samtal vid den varma uthusvägge­n och i ordväxling­en mellan fotograf och medhjälpar­e inne i Lokstallet.

– Jag är bildpoet, det är min identitet. Men jag har inte velat vara konstnär på liv och död. Jag ville vara en mamma och ta hand om mina barn. Jag tycker inte att jag offrat något. Mitt erkännande har kommit nu.

Den stora plats barnen har fått ta märks också i hennes konst.

– Barn är med där, inte som kuriosa utan som levande själar, säger hon och citerar en dikt skriven till ett barnbarn, då två och ett halvt år gammalt.

Barn är med i min konst, inte som kuriosa utan som levande själar.

AGNETA EKMAN fotograf

POSITIONEN SOM POETISK fotograf har hon byggt under lång tid. Debutverke­t Tall-maja från 1967 bröt med den rådande social-realistisk­a fotostil som härskade på hennes utbildning för den legendaris­ke fotografen Christer Strömholm. Hon placerade sina studiekamr­ater i naturen och med huldran som tema tog hon poetiskt laddade bilder, istället för att hålla sig inom den gängse uppfattnin­gen om fotografi som dokumentat­ion. Exempel från Tall-maja finns också på plats i Lokstallet.

– Den har blivit en föregångsb­ok och en klassiker inom svenskt fotografi, konstatera­r hon.

NU LIGGER MATERIALET till en ny poetisk fotobok färdigt. Diskussion­erna med förlaget är ännu inte klara men bilder och text visas här och har tidigare visats bland annat hemma hos Agneta under påskens konstvandr­ing och på utställnin­g i Skåne.

– Därför vet jag att den berör och har ett viktigt budskap.

– Jag har haft ett gudabenåda­t samarbete med en ung poet, Jonas Gren. Jag besökte honom i Årsta, vi satt i soffan. Då sa jag ”ta pennan, nu kommer det”.

Så kom hennes texter muntligen, han skrev och sedan har de blandat sina ord till den färdiga text som tillsamman­s med fotografie­rna utgör berättelse­n i Trösta mig, Humlemor.

 ?? Bild: MARITA ADAMSSON ?? STILLA BILDER. Agneta Ekman har gjort både TV och film men sedan återgått till stillbilde­r.
Bild: MARITA ADAMSSON STILLA BILDER. Agneta Ekman har gjort både TV och film men sedan återgått till stillbilde­r.
 ?? Bild: AGNETA EKMAN ?? SVÄVANDE.
Bild: AGNETA EKMAN SVÄVANDE.
 ?? Bild: AGNETA EKMAN ?? WHO IS COUNTING?
Bild: AGNETA EKMAN WHO IS COUNTING?
 ?? Bild: AGNETA EKMAN ?? THE MOUNTAIN. Kvinnan i berget.
Bild: AGNETA EKMAN THE MOUNTAIN. Kvinnan i berget.
 ?? Bild: AGNETA EKMAN ?? TULA.
Bild: AGNETA EKMAN TULA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden