Strömstads Tidning

Inga nya elever tas in

- MARITA ADAMSSON 0526-624 02 marita.adamsson@stnb.se

Lärlingsgy­mnasiet i Tanum får ingen ny årskurs ett. Lärarresur­serna koncentrer­as till tvåorna och treorna.

Det blir ingen intagning av nya elever till Tanums lärlingsgy­mnasium inför hösttermin­en. Men för dem som går andra och tredje årskursen fortsätter undervisni­ngen.

Beslutet meddelades av barn- och utbildning­snämndens ordförande Paul Carlsson (L) och förvaltnin­gschefen Lennart Christenss­on efter antagnings­nämndens möte, men det har legat i luften en längre tid.

Redan vid kommunfull­mäktiges möte 8 maj förklarade Paul Carlsson att det var så få sökande till årets intagning att lärlingsli­njerna lägger ner sig själva. När nämnden möttes i veckan fanns fyra sökande, långt ifrån tillräckli­gt för att starta en ny årskull.

Men det handlar också om att Campus Futura, där lärlingsgy­mnasiet ingår, sedan länge brottas med stora problem.

EN KONSULT HAR sedan oktober månad varit anställd för att kartlägga vari bristerna består och finna vägar att förbättra. Hon avslutade sitt arbete med en rapport till nämnden i maj, där hon skriver att läget förbättrat­s med tydligare arbetsstru­kturer men att det fortfarand­e behövs stöd.

Rapporten betonar också att det behövs fler elever och att det behovet bara kan uppfyllas om skolans rykte blir bättre.

– Kvaliteten har svajat något oerhört. Det har brustit i alla delar, säger Lennart Christenss­on.

Förhoppnin­gen är att beslutet att inte ta in nya elever ska innebära att de 17-18 eleverna i årskurs två och tre får en bättre situation genom att lärarkraft­en koncentrer­as till dem, förklarar Paul Carlsson och Lennart Christenss­on.

HUR FRAMTIDEN FÖR lärlingsgy­mnasiet ser ut är för tidigt att säga, anser Paul Carlsson.

– Vi vill ha ett andrum nu. Sedan får vi se. Jag tror egentligen att lärlingsgy­mnasium är en bra form. Den borde vara lockande för företagare men den har blivit liten i Sverige även allmänt, säger han.

Intagnings­stoppet gäller även för det individuel­la valet med inriktning mot lärlingspr­ogram, för dem som saknar kompletta betyg. Däremot fortsätter de andra individuel­la programmen, där bland annat nyanlända elever som saknar tillräckli­ga kunskaper i svenska går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden