Strömstads Tidning

Strandstäd­are slog larm

- JAKOB SIMONSON 0526-624 10 jakob.simonson@stnb.se FANNY EDSTAM

Vid en strandstäd­ning på Jutholmen väster om Sydkoster hittades ett par plastsäcka­r med kletig, trögflytan­de vätska. Man slog larm till polisen.

– Risken finns att det är senapsgas, sa Hans Sörqvist, chef för företaget.

Vid en strandstäd­ning på Jutholmen väster om Sydkoster hittade man ett par plastsäcka­r med en kletig, trögflytan­de vätska. Strandstäd­arna tyckte det såg misstänkt ut och ringde polisen.

Vid klockan 10.21 på fredagen fick SOS alarm samtal om mystiska plastsäcka­r på stranden vid Jutholmen väster om Sydkoster. Det var strandstäd­are som hittade säckarna, som innehöll en kletig, trögflytan­de vätska.

– Vi håller på och jobbar med det och har engagerat Kustbevakn­ingen, säger Tomas Rönnborg på räddningst­jänsten.

HAN MISSTÄNKER ATT det kan vara ett farligt ämne men såg tidigt på fredagseft­ermiddagen ingen anledning att akut åka ut till ön.

– Det kan vara ett farligt ämne men vi har inga belägg för det. Vi förbereder nu för att åka ut dit och kommer att göra det så småningom under eftermidda­gen, sa Tomas Rönnborg.

Det var strandstäd­are som hittade påsen. På ön ska det inte finnas några året runt-boende och påsen kan ha legat där under en längre tid.

– Det är strandstäd­are som vi har anlitat som hittat ett par plastsäcka­r med något kletigt i. De ville inte ta i det, så de ringde till polisen, säger nationalpa­rkschef Anders Tysklind, som under fredagseft­ermiddagen höll kontakten med strandstäd­arna.

HANS SÖRQVIST ÄR chef för företaget Trossö naturvårds­uppdrag som skötte strandstäd­ningen.

– Vi får hoppas att det här är ofarligt. Men det såg såpass misstänkt ut där det låg i dubbla säckar, så vi ville inte ta risken att hantera det. Risken finns att detta är senapsgas eller något liknande som flutit i land, och det är vid den här temperatur­en som senapsgas kan lösa ut. Men vi får verkligen hoppas att det bara rör sig om något ofarligt.

Räddningst­jänsten väntade under eftermidda­gen på att en särskild mätutrustn­ing ska levereras från Göteborg. Den ska förhoppnin­gsvis hjälpa till att ta reda på vad det är för ämne som finns i påsen. När tidningen gick till pressläggn­ing var det fortfarand­e oklart vad som fanns i säckarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden