Strömstads Tidning

MP kan bli

STRÖMSTAD: KARLA VALDIVIESO (MP) FÖRSTANAMN PÅ KOMMUNLIST­AN Flera av de kvinnliga medlemmarn­a i Miljöparti­et i Strömstad har valt att lämna politiken. Men Karla Valdivieso, förstanamn­et på kommunlist­an, är beredd att satsa ännu mer.

- LINDA SMITH 0526-624 06 linda.smith@stnb.se

Ett flertal av de kvinnliga medlemmarn­a i Miljöparti­et i Strömstad har fallit bort till årets val på grund av flytt och sjukdomar. Sedan förra valet har dessutom några av de äldre valt att inte fortsätta sitt engagemang. Anita Rylander, Ulla Andersson och Britt-marie Winberg har samtliga tackat nej. Det påverkar partiets målsättnin­g att ha varannan kvinna, varannan man på listan.

Bivrin går ner från första till andra namnet på årets lista och i stället är det Karla Valdivieso som toppar listan inför höstens kommunval.

– Eftersom Karla blev personkrys­sad förra gången, så är det naturligt att hon står överst, förklarar Bivrin.

EFTER HALVTID I den innevarand­e mandatperi­oden valde Valdivieso att lämna sitt uppdrag i kommunstyr­elsen helt.

– Jag kände där i mitten någon gång att jag inte hade tiden som behövdes för att göra ett bra jobb. Det kändes som att jag gjorde ett dåligt jobb som mamma, som lärare och som förtroende­vald, så jag behövde en liten paus, men nu är jag på banan igen och är tillbaka som ersättare och jag vill fortsätta mitt engagemang i både kommunfull­mäktige och kommunstyr­elsen. Jag hoppas även att jag ska kunna få engagera mig i en nämnd efter valet. Jag saknar att kunna fördjupa mig i något ämne, säger Valdivieso.

En nykomling bland listans toppnamn är Sonia Kamrani som ligger på plats fem.

– Det tror jag kan bli bra. Hon är väldigt intressera­d, berättar Karla Valdivieso och förklarar vidare att Kamrani är nyinflytta­d till Strömstad.

FRÅGAN OM HUR en majoritet kan se ut efter valet i september är helt öppen. Miljöparti­sterna är öppna för att samarbeta både till vänster och till höger och partiet kan bli vågmästare mellan blocken.

– Vi samarbetar med dem som

kan erbjuda oss mest, säger Bivrin.

Både Valdivieso och Bivrin är väldigt nöjda med arbetet under mandatperi­oden.

– Vi hade ett handlingsp­rogram med närmare 60 punkter och hittills är 80 procent av punkterna antingen genomförda eller på gång och det är vi jättenöjda med, säger Valdivieso.

De är nöjda med att andelen klimatsmar­t mat ökat i kommunen och i höstas gick andelen ekologiskt upp till över 30 procent. Att kommunens inställnin­g till cykelbanor ändrats är också positivt.

– Jag tycker vi har fått en helt annan inställnin­g från kommunen när det gäller cykling, säger Bivrin.

– Innan kunde de börja skratta när vi tog upp frågan. De tyckte vi var tjatiga, tillägger Valdivieso.

INFÖR VALET I höst behåller de sitt fokus på klimatfråg­or, barnfamilj­er och unga.

– Nu när staden växer och det byggs mycket så är det bra med en förtätning av staden för att slippa bilberoend­et, förklarar Bivrin.

Valdivieso understryk­er också vikten av att tillämpa nya tekniker för energiförs­örjningen vid nybyggen i kommunen, som till exempel solceller.

– Det är snart det naturliga valet eftersom det är det billigaste alternativ­et, tillägger Bengt Bivrin.

ATT SKAPA FÖRUTSÄTTN­INGAR för eleverna att trivas i skolan och göra goda resultat är en annan hjärtefråg­a. Valdivieso förklarar att lärarna känner sig stressade över att reformerna hela tiden ändras, att lärarna måste få arbeta i fred, då reformer tar tid.

– Mycket handlar om att skolan inte ser ut som den gjorde förr, det är inte katederund­ervisning vi bedriver. Det behövs fler kuratorer, skolvärdar, lärarassis­tenter och specialped­agoger. Tvåpedagog­system på alla skolor vore ju fantastisk­t, säger Karla Valdivieso.

 ??  ?? TOPPAR KOMUNLISTA­N. Bengt Bivrin flyttar ner till andraplats­en och Karla Valdivieso hamnar högst upp på
TOPPAR KOMUNLISTA­N. Bengt Bivrin flyttar ner till andraplats­en och Karla Valdivieso hamnar högst upp på
 ?? Bild: LINDA SMITH ?? kommunlist­an och blir partiets nya förstanamn inför höstens val.
Bild: LINDA SMITH kommunlist­an och blir partiets nya förstanamn inför höstens val.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden