Strömstads Tidning

Sörjan i havet är ett mysterium

- CAMILLA HAAGEN Camilla.haagen@gp.se

Kustbevakn­ingen har nu fått besked från analysen av de prover som tagits på det oljeliknan­de ämnet som dykt upp längs västkusten­s stränder. Det finns inga indikation­er på att det skulle vara farligt.

Det var i måndags som Kustbevakn­ingen larmades om en mystisk sörja som dök upp på flera ställen längst västkusten. Prover på sörjan skickades på analys och har nu kommit tillbaka.

– Vi har inte hittat några indikation­er på att detta skulle vara farligt för människor eller djur, säger Johnny Åberg, presskommu­nikatör på Kustbevakn­ingen.

– Vi vet inte vad det är, men i och med att det inte är något som tyder på att det skulle vara farligt så kommer Kustbevakn­ingen inte att vidta några fler åtgärder.

VAD ANALYSEN SÄGER är att det med största sannolikhe­t inte är någon olja. Flera olika teorier har presentera­ts både från privatpers­oner och forskare.

– Det pratades till en början om att det kanske skulle kunna vara någon typ av algblomnin­g, säger Åberg.

Resultatet från analysen kunde dock inte fastställa någon algblomnin­g. I stället spekuleras det vidare kring om det skulle kunna vara någon typ av sot.

– Så där står vi nu tyvärr, vi vet inte helt enkelt, säger Johnny Åberg.

EN PERSON SOM varit i kontakt med Kustbevakn­ingen har forskat kring luftförore­ningar sedan 1970-talet och säger att det i själva verket är sot- och kolpartikl­ar från olje- och koleldning.

Väderleken skulle i så fall göra att små vattenpart­iklar fångar upp sotet på utsidan av vattendrop­pen och när droppen når vattenytan så samlas dropparna och sotet på ytan, vilket skapar fenomenet. Anledninge­n till att de lägger sig på vattenytan är att partiklarn­a är något ”feta” och inte blir upplösta i vattnet.

– Det feta i sörjan, vad vi kan se, är med största sannolikhe­t inte någon olja. Och då skulle det kunna vara sot. Men det var inget vi kunde dra några slutsatser kring av analysen.

FÖRKLARING­EN ENLIGT FORSKAREN är att fenomenet uppstår mellan vinter och vår när fuktig luft tar upp partiklarn­a och sedan sjunker och lägger sig på isen. När isen smälter samlas detta och koncentrer­as till strandkant­en eller andra områden där vattnet är stilla.

Nu avslutas ärendet för Kustbevakn­ingens del.

– Alla vill veta vad det är men vi har inga fler svar tyvärr. I och med att det inte är något miljöfarli­gt så avslutar vi ärendet för Kustbevakn­ingen del och experter och forskare får ta vid i stället, säger Åberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden