Strömstads Tidning

I stunder efter kriget

STRÖMSTAD: STARKA BERÄTTELSE­R PÅ STRÖMSTAD GYMNASIUM

- THOMAS BENNELIND

Förmiddags­solens ljuskäglor strilar in med mjuk beröring genom glasrutorn­a. På en av två bänkar utanför ett klassrum i Strömstad Gymnasium sitter Ghazal Abd Alhalim och Arne Ekelund. De har nyss hållit föredrag på demokratid­agen. Deras upplevelse­r som berättades inför lokala politiker, tjänstemän och elever är olika – men samtidigt så talande för hur grym vardagen i världen kan vara för miljontals människor på flykt från förtryck och krig.

20-ÅRIGA GHAZAL ABD Alhalim från Syrien går i tredje ring på gymnasiet. Vägen till Sverige var lång och mödosam. Därefter kom en tid av social och mental acklimatis­ering när språk och kulturella skillnader ägde rum.

– Jag kom till Sverige i december 2012 från Syrien. Vi är sex familjemed­lemmar. Först åkte samtliga av oss till Turkiet, men sedan fick bara jag, min syster och mamma åka till Sverige. Resten av familjen var tvungna att stanna kvar i Turkiet. Men ett år senare kom de andra också till Sverige, säger hon.

De kommer från olika bakgrunder, men har skådat liknande scener från förödelsen­s arena. Ghazal Abd Alhalim och Arne Ekelunds föredrag satte avtryck på demokratid­agen.

”Det är fantastisk­t att Strömstads gymnasium har en demokratid­ag”

ARNE EKELUND

”Det är viktigt att förstå att demokrati är något som leder till fred”

GHAZAL ABD ALHALIM

I DAG, SEDAN fem år tillbaka, bor Ghazal Abd Alhalim i Dals-ed, men hon studerar sista året på Strömstad Gymnasium. Kriget i Syrien bröt ut i mars 2011. Åtta år senare uppskattas att nära 400 000 människor har dött till följd av kemattacke­r, bombningar och markstride­r.

Siffror som FN:S flyktingko­mmissariat (UNHCR) har tagit fram säger att 22,5 miljoner människor behöver humanitär hjälp.

GHAZAL, SOM I FRAMTIDEN vill arbeta som psykolog, betonar vikten av att prata om demokrati på skolan.

– Det är jättevikti­gt att prata om demokratin, speciellt för att förstå vad det är som ligger bakom krig, när det råder diktatur, människor som blir fråntagna sina rättighete­r och konflikter som uppstår mellan olika sidor. Alla i Syrien tycker inte heller att det är diktatur. Många av världens konflikter uppstår på grund av detta. Jag tycker det är viktigt att förstå att demokrati är något som leder till fred, säger hon.

Strömstads­bon och pensionäre­n Arne Ekelund lyssnar till Ghazal.

2016 arbetade Arne Ekelund frivilligt för Sjöräddnin­gssällskap­et i Samos, Grekland. Arne, som innan pensionen hade jobbat inom räddningst­jänsten i Göteborg under 36 år, fick perspektiv efter att ha bevittnat flyktingkr­isen vid Medelhavet.

– Jag hoppas mitt föredrag ska ge mer kunskap om flyktingfr­ågan. Jag tycker det är fantastisk­t att Strömstad Gymnasium har en demokratid­ag.

 ?? Bild: THOMAS BENNELIND ?? TÄNKVÄRDA BERÄTTELSE­R. Ghazal Abd Alhalim och Arne Ekelund höll föredrag under demokratid­agen på Strömstad Gymnasium.
Bild: THOMAS BENNELIND TÄNKVÄRDA BERÄTTELSE­R. Ghazal Abd Alhalim och Arne Ekelund höll föredrag under demokratid­agen på Strömstad Gymnasium.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden