Strömstads Tidning

En gång var Stora Vrem egen kommun

KVILLE: DET ANRIKA GODSET OMNÄMNS REDAN PÅ 1300-TALET

- ULF BLOMGREN 0522-992 39 ub@bohuslanin­gen.se

Storleken 220 hektar på gården Stora Vrem inger respekt. Till det har familjen Andersson lagt till gården Torpane med 135 hektar och dessutom arrenderat 130 hektar åkermark.

Stora Vrem kan dateras till 1300-talet och att den ägts av de rikaste släkterna i landet, ger den en extra spännande historia. Det biter i skinnet av den kalla vinden när Anderssons stiger ut på markerna den här morgonen den 11 april 2018. Kanske var det lika kyligt eller värre, när Conrad von Döbeln gick ut för att se till alla oxarna tidigt på morgonen den 11 april 1785?

Då hade gårdens slott i tre våningar raserats av en kraftig jordbävnin­g 1759 och många undrade säkert om det var Herrens vrede som stod på, eller något annat. Tidigare hade gårdens egen kyrka rivits. Efter alla rika adelssläkt­er som redan hade ägt Stora Vrem, var egendomen sägenomspu­nnen redan då.

– På den tiden sköttes de omfattande markerna med oxar som dragdjur, berättar Stanley Andersson som kan sin gårds historia.

SLÄKTEN DÖBELN VAR adlig och är i historiebö­ckerna också känd för krigsinsat­ser i bland annat Ryssland, under ledning av svenske krigarkonu­ngen Karl XII.

Men säteriet Stora Vrem i Kville fanns redan under medeltiden, under namnet Roeimir. När Danmark/ Norge övertog Vrem 1631, lydde hela 67 utomståend­e gårdar i Kville, Tanum och Skee socknar under säteriet. Smaka på den storleken...

Egendomen var så stor, att den en gång haft egen kyrka, egen begravning­splats och de underlydan­de bönderna fick betala skatt till huvudgårde­n. Säteriet fungerade alltså nästan som en egen kommun – för att nu använda modernare tiders språkbruk.

NÄR DANIEL BILDT (som då redan ägde bland annat Morlanda säteri på Orust) köpte Vrem i februari 1650, blev den huvudsäte och en oerhört mäktig gård, med tillhörand­e egendomar på Orust, Tjörn, Hisingen och inne i Norge.

Så stort är inte säteriet här i dag. Men det är ändå en ansenlig egendom som Stanley Andersson köpte * Omnämns redan på 1300-talet.

* Har ägts av rika släkter som Bildt, Bielke och Döbeln genom århundrade­n.

* Har en viktig roll i Sveriges och Bohusläns historia.

* Hade på 1300-talet 17 gårdar under sig.

* Underlydan­de bönder fick betala skatt i form av dagsverken och in natura.

* Många Kvillebor har någon i släkten som tjänat på Stora Vrem.

* Drivs i dag av familjen Andersson i huvudsak med boskapsupp­födning.

* Runskrift i bergen runt gården visar att området varit befolkat av människor sedan urminnes tider. för 17 miljoner 2013, för att driva ihop med sönerna Emil och Anders. De bor numera med sina familjer i var sin stor byggnad på godset. Stanley bor med hustrun Solveig på den angränsand­e gården Torpane.

– Det var morfar Johan Torin Hansson köpte Stora Vrem 1918. Senare köptes egendomen av min morbröder, Hans och Sixten Hansson, som fortsatte att driva egendomen vidare till 1967.

Efter ytterligar­e några ägarbyten trädde så Stanley in som ägare 2013.

FAMILJEN ANDERSSON DRIVER sin rörelse som handelsbol­ag i dag med skogssköts­el, växtodling och 350 nötkreatur som levererar tonvis med kött varje år. Gården är självförsö­rjande på foder och har egna brunnar som levererar fem kubikmeter vatten till djuren varje dygn. Men allt detta gör sig förstås inte av sig självt.

En så stor gård som den här går att sköta som ett familjeför­etag – om man har sex, sju traktorer, skogsskörd­are och skotare och har intäkt av att hyra ut byggnader till annan verksamhet som till exempel svinproduk­tion. Det gör Stanley Andersson och sönerna Emil och Anders och de har också den maskinpark som krävs. Men det räcker ändå inte.

FÖR DET KRÄVS mycket arbete. Någon semester blir det inte när jordbruket och skogssköts­elns storlek totalt är på 485 hektar och man själv sköter företaget.

– Nej, det har jag aldrig haft. Men det här är mer ett sätt att leva på, än att dela upp jobb och fritid, konstatera­r Stanley.

När man får klart för sig att Stora Vrem omnämns redan på 1300-talet och genom århundrade­na har ägts av rika släkter som Bildt, Bjelke och Döbeln, förstår man att familjen Andersson lever mitt i ett viktigt kulturarv och mitt i en viktig del av den bohuslänsk­a och svenska historien.

 ??  ??
 ??  ?? PLANERING. Säteriet kräver planering av Solveig och Stanley Andersson.
PLANERING. Säteriet kräver planering av Solveig och Stanley Andersson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden